Vernissage om yttrandefrihet och mod onsdag 3 maj

Publiceringsdatum : 2017-05-02

Vad händer om konstnärer tystnar? Smittande oro och mod är ett konstprojekt om yttrandefrihet. Välkommen på konstprojektets finalvernissage onsdag den 3 maj klockan 12.00. Då avtäcks Carl Michael von Hausswolffs konstverk som är den sista av fyra inom konstprojektet.

I Dergårdsfoajén kommer du att kunna se Carl Michael von Hausswolffs tolkning av demokrati, yttrandefrihet och mod till och med 16 maj. På vernissagedagen är det också dags för nästa programpunkt på temat. I samband med invigningen bjuds det på lunchkonsert med Arghavan Agida. Föreställningen heter Zan – en musikalisk resa från Iran till Sverige. En insyn i en annan värld där demokratin och yttrandefriheten inte är självklar. Kampen om att uppnå sin dröm, men också att värdera sin möjlighet att vara en röst för andra.

Iranska kvinnors kamp

Arghavan (bilden ovan) är en sångerska som under flera år jobbat med kreativa medel för att belysa mänskliga rättigheter. Hon har sammanställt antologin .Zan. som handlar om nio kvinnors livsöden i Iran och hur de kämpar för att nå sina drömmar. Hon jobbar även med en dokumentär som belyser konstnärskap i ett begränsat land. Publiken bjuds på en spännande resa med inblick i Arghavans olika projekt genom en kraftfull historia om flykt och integration samt oförglömliga låtar som sjöngs i Iran innan revolutionen 1979. Föreställningen som kombinerar livemusik, sång, tal och visuella bilder inspirerar om makten som finns i yttrandefrihet och även hur man når sina drömmar.

Skapa själv

I samband med vernissagen och konserten serverar Röda Korset smörgåsar och kaffe. Efter vernissagen har du möjlighet att själv skapa på temat yttrandefrihet och demokrati i en kreativ verkstad tillsammans med ABF på Lerums bibliotek. Under hela våren arrangeras programpunkter på temat på olika platser i Göteborgsregionen.

Ett brett konstprojekt

Konstprojektet Smittande oro och mod sker samtidigt i tolv Västsvenska kommuner. Med gemensamma krafter vill projektets deltagande kommuner lyfta ämnet demokrati, yttrandefrihet och mod. Som medel används både konst och programverksamhet.

Konst utan gränser

Carl Michael von Hausswolff har som konstnär arbetat gränsöverskridande, främst med ljudkonst men även med andra konceptuella verk. Tillsammans med Leif Elggren startade han det fortfarande pågående projektet Elgaland-Vargaland, ett projekt som bland annat driver och ifrågasätter idén om nationalitet och dess koppling till identitet. 2012 blev han kraftigt kritiserad då han ställde ut en bild gjord av aska från det nazistiska koncentrationslägret i Majdanik. www.cmvonhausswolff.net