Nu laddas det i Lerum med fler laddstolpar och elbilar

Publiceringsdatum : 2017-06-16

Lerum - Sveriges ledande miljökommun 2025 är en levande vision. Nu tas ytterligare steg för att nå dit. Vi satsar på fler laddstolpar för allmänheten. För den egna verksamheten har kommunen beställt ett 50-tal elbilar, med lång räckvidd.

- Satsningen är ett led i visionsarbetet för att möta den globala klimatutmaningen och göra det enklare för kommunens verksamheter, företagare och invånare att köra fossilfritt. Det är ett sätt att nå målet att ha en fossilfri kommunal fordonsflotta år 2020, säger Dennis Jeryd, kommunstyrelsens ordförande i Lerums kommun.

- Nu kan vi bidra till att kommunen kan nå sin vision och det känns både inspirerande och bra. Extra bra är också att vår ansökan till Klimatklivet beviljades. Klimatklivet är en statlig satsning för att stimulera de investeringar som är bäst för klimatet. Elbilar gör stor klimatnytta vilket i detta fall belönades med 720 000 kronor i stöd. Det är nästan hälften av investeringen, säger Mats Jakobsson, VD Lerum Energi.

Att ladda elbil kommer att bli ett naturligt inslag i vardagen för väldigt många framöver. Främst kommer laddning att ske vid bostaden eller på arbetsplatsen.

- Tänk vad fantastiskt, plötsligt har man sin mack hemma. Just nu för vi diskussioner med flera företag och samfälligheter inom Lerums kommun som är intresserade av att skaffa laddmöjligheter, fastslår Mats Jakobsson.

Även om laddning i första hand kommer att ske hemma och på arbetsplatsen är det viktigt att det finns möjlighet att kompletteringsladda sin bil på fler platser.

- Klimatet och vi människor på denna jord är de stora vinnarna. Ingen kan göra allt men alla kan göra något, säger Dennis Jeryd.

- Dessutom kommer elen från bygdens egna källor, 100 procent förnybar el från Säveån, avslutar Mats Jakobsson.

Laddstolpar i Lerum

Vi bygger nu fler publika laddplatser runt om i Lerums kommun. Laddstolpar för allmänheten har satts upp vid Mjörnbotorget i Gråbo, Floda torg och i det nya parkeringshuset vid Lerums station. Ytterligare stolpar sätts upp vid Stenkullens idrottsområde, Aludden och Rydsbergsplan. Sedan tidigare finns laddstolpar för elbil vid Bagges torg, Vattenpalatset i Lerum och Norsesunds pendelparkering och för besökare och medarbetare till Lerum Energi. Laddstolpar sätts också upp för att Lerums kommun ska kunna ladda sina verksamheters elbilar.

De stolpar som sätts upp har EU-standardiserade Typ2-uttag, vilket är ett krav från Klimatklivet. Ett krav är också att stolparna är förberedda för att kunna ta betalt i framtiden.