Lerums hovslagarutbildning verkar framgångsrikt

Publiceringsdatum : 2017-09-15

Det går bra för elever och lärare på Hovslagarutbildningen som Lerums vuxenutbildning driver. Elever från skolan vann exempelvis första och andra plats i Norska mästerskapet i början av september. Dessutom ska hela ordinarie landslaget, som består av lärare och handledare från Lerums skola, tävla i lag-VM i engelska Stoneleigh i slutet av september.

Både i år och förra året vann lärare från oss SM. Vi har i nuläget 85 procent av Sveriges Hovslagarmästare som lärare och handledare på vår utbildning.  Att vara hovslagarmästare innebär att man har fått ett mästarbrev från Sveriges Hantverksråd som är det högsta beviset på yrkesskicklighet inom ett hantverksyrke. Det garanterar förutom stort yrkeskunnande och erfarenhet även pålitlighet som hantverksföretagare, kommenterar Lärlingssamordnare Avichai Arbiv.

Idag har skolan cirka 25 elever på gymnasial lärlingsnivå. I nuläget finns det tre utbildningar i landet där man kan studera till att bli hovslagare. Nu är förhoppningarna att de blir en del av Yrkeshögskola, alltså en utbildning på eftergymnasial nivå – dvs. nivån efter Lerums nuvarande utbildning. 

I ansökan om att få ingå i yrkeshögskolan samverkar även Göteborgs Universitet och Svensk Hovslagareförening med skolan. Svensk Hovslagareförening är också redan nu med i dialogen i den nuvarande utbildningen, och möter de studerande på tävlingar och föreläsningar. 

 Det skulle innebära att vi gavs den formella status en högre utbildning har. Vi skulle också kunna anordna en treårig utbildning till hovslagare, vilket blir ett krav år 2025. Att sedan eleverna från Lerum lyckas så bra i tävlingar, är ett bra och objektivt mått på vår nuvarande utbildnings höga kvalité. Hela landslaget består trots allt av våra lärare, avslutar Avichai Arbiv.