Litet hus är också en bostad

Publiceringsdatum : 2017-02-28

Med start den 4 mars inleds en kampanj för att informera villaägare om möjligheten att bygga Attefallshus på sin tomt och hyra ut som bostad.

Villaägare i Lerums får inom kort information hem i brevlådan om hur man kan bygga ett Attefallshus på tomten för att hyra ut.

Utskicket är ett samarbete mellan Boplats Göteborg, Göteborgs stad och flera kranskommuner.

- Det är ont om bostäder i Lerum. Det finns många planer på byggnationer i kommundelarna, men det tar tid att bygga permanenta lägenheter och vi har inte tid att vänta, säger Monica Forsell, kommunikationsstrateg. I år kommer 162 personer med uppehållstillstånd att anvisas till kommunen och vi är skyldiga att ordna bostäder enligt den så kallade Bosättningslagen. Vi behöver arbeta med uppdraget att få fram bostäder på många olika sätt, och det här är ett av dem.

Ett Attefallshus kan vara upp till 25 kvadratmeter. Det krävs inget bygglov, men man måste göra en bygganmälan och få startbesked och beställa anslutning av vatten och avlopp. Huset är fullt beboeligt med vatten och avlopp, kök och dusch och passar för små hushåll. De villaägare som uppför ett Attefallshus och hyr ut, får en extrainkomst och ger samtidigt möjlighet för till exempel nyanlända eller studenter att hyra en egen bostad.

Den 4 mars startar Boplats Göteborg sin utställning vid Rosenlundsplatsen i Göteborg. Där kommer besökarna att kunna titta på inredda Attefallshus, och få svar på frågor om till exempel ekonomi, uthyrning och regler för byggnationen. Har du frågor om Attefallshus kan du också vända dig till Kundcenter i Lerums kommun: komin@lerum.se eller ringa 0302-521000.