Nu blir det meröppet på Floda bibliotek

Publiceringsdatum : 2016-12-13

Lördagen den 17 december är det invigning av meröppet på Floda bibliotek. Då blir det tillgängligt för den som vill besöka biblioteket på andra tider än de vanliga öppettiderna. Välkommen att ta del av ett fullspäckat invigningsprogram på lördag.

Invigningsprogram

 • Klockan 11 – sagostund för barn från 3 år.
 • Klockan 12  – kommunalråd Lill Jansson (L) inviger det meröppna biblioteket
  Mingel och glögg med tilltugg.
  Bibliotekschef Barbro Ahlberg berättar om meröppetkonceptet.
  Musikunderhållning av kören Hela Floda sjunger.
  Framträdande av performancepoet Mauritz Tistelö.
 • Julpyssel för barn i alla åldrar.
 • Klockan 15 – aktuelle författaren Fredrik T Olsson, uppvuxen i Floda, berättar om sitt skrivande och läser ur sin nya bok Ett vakande öga.

Det går så klart att registrera sig för meröppet.

Vad innebär meröppet bibliotek

Tanken är att biblioteket ska kunna användas så mycket som möjligt av så många som möjligt. Det handlar om en anpassning till ett samhälle med många olika livsstilar.

​Floda biblioteket ökar sina öppettider, från 29 till nära 90 timmar i veckan. Floda blir kommunens andra bibliotek med meröppet. Helt enkelt ett bibliotek som är mer öppet. Med meröppet bibliotek får besökarna tillgång till biblioteket även på tider när inte personalen är på plats.

Hur går det till?

För att få tillgång till det meröppna biblioteket behöver man vara över 18 år, ha ett bibliotekskort i Lerums kommun och en PIN-kod. Sen går det snabbt att registrera sig hos personalen på biblioteket under ordinarie öppettid. Biblioteket kommer även i fortsättningen att vara bemannat samma tider som förut.

Den som vill använda biblioteket under meröppettiderna loggar in på utsidan med sitt bibliotekskort och sin PIN-kod. Dörren öppnas, lamporna i biblioteket tänds och biblioteket är färdigt för användning. Besökaren kan låna och lämna böcker, använda datorerna, läsa tidskrifter, sitta och plugga eller kanske ha ett möte. En stund innan biblioteket stänger för dagen hörs en högtalarröst som påminner om att biblioteket snart stänger.

- Vi hoppas att många kommer på invigningen, firar det nya biblioteket och börjar använda meröppet, säger Johanna Holmqvist, bibliotekarie, Lerums kommun.