Vattenloppor vid Hjällsnäsbadet

Publiceringsdatum : 2016-08-01

De kommunala badplatserna i Lerums kommun har alla god vattenkvalitet. Vattenloppor vid Hjällsnäsbadet är tyvärr ett återkommande problem speciellt vid hög vattentemperatur.

Hjällsnäsviken som är långgrund och har mycket vassvegetation nära själva badet är särskilt utsatt. Vattenloppornas ägg kläcks i den höga värme vi haft nu en period vilket inte går att göra något åt.

En parasit

Vattenloppor, cerkarier, är en parasit som det kan finnas gott om varma sommardagar. Det är en inälvsmask som drabbar sjöfågel. Det är små små larver som inte syns med blotta ögat och som simmar fritt i vattnet. På jakt efter sjöfågel så kan de av misstag komma att krypa in under huden på en människa istället. Där dör de ganska snabbt eftersom det bara är i sjöfågel de kan utvecklas.

Allergiska reaktioner

Första gången du blir drabbad märker du det inte och det är då som den så kallade sensibiliseringen sker i din kropp. Nästa gång svarar din kropp med en allergisk reaktion. Det är därför det kliar och blir svullet.

Änderna inte grundproblemet

Lopporna kommer alltså inte från änderna vid sjön men är beroende av fåglarna för att utvecklas. Att försöka få bort fåglarna är inte lätt och skulle i det korta perspektivet tyvärr inte heller medföra att vattenlopporna försvinner. Nu när temperaturen sänks i sjön avtar även mängden av cerkarier.