Kulturarvsmaraton i Lerum i helgen

Publiceringsdatum : 2016-09-07

Under helgen den 9-11 september firas kulturarvsdagen i hela Sverige. I Lerum pågår allsköns aktiviteter - guidningar, holkverkstad, utställningar, filmvisning, loppis, kaffeservering och mycket mer.

Fler och fler får upp ögonen för att turista på hemmaplan. Konsumtionen av kultur och rekreation är det område inom besöksnäringen som växer snabbast i Sverige, och intresset i Lerums kommun ser inte annorlunda ut. I år firar också Sveriges Hembygdsförbund och dess 2000 medlemsföreningar 100 års-jubileum.

I och kring husen vid Dergårdens hembygdspark är det ständigt någonting på gång. I sommar har 70-talet fått ta plats i Hallsåshuset och den som inte sett det tar lämpligen chansen nu. På Hillefors grynkvarn och Tollereds Öfvre kraftsation kan du uppleva industrihistorien på nära håll och redan långt innan du kommer fram till Bävsjöryd såg hör du aktiviteten ljuda genom skogarna. Ramsågning och holkverkstad står på schemat, och den här helgen passar föreningen också på att inviga initiativet "Mötesplats Sågen" som handlar om att lyfta fram och utveckla begreppet kulturbyggnad.

Nilssons El- och Teknikmuseum välkomnar också besökare. Museet är unikt i sitt slag. Förutom att visa ett stort antal elektriska föremål från 1850-talet fram till idag - så underhålls du av elektriker Henrik Nilssons alla berättelser om personer och händelser från dåtidens Lerum med omnejd. Under kulturarvshelgen öppnar utställningen "Pipor, Fraenkel och Queen Elisabeth".

Och får du inte nog av det här, sjuder Nääs Slott & Slöjdseminarium av rörelse när Barnfestivalen går av stapeln för fjärde året i rad. Har du inte hittat Pokémons på någon av de andra ställen, så finns det gott om dem här. För på slottsområdet där historia möter framtiden kan vad som helst hända.

Välkommen ut i kulturarvet! Hur mycket hinner du #kulturarva på en helg?