Jordens resurser tar slut onsdagen 2 augusti

Publiceringsdatum : 2017-08-02

Onsdag 2 augusti 2017 är det Overshoot Day. Det är dagen som vi har använt upp årets ranson av jordens naturresurser. I år infaller Overshoot day sex dagar tidigare än förra året.

Overshoot Day är en kampanj av Världsnaturfonden (WWF) som bygger på forskning och statistik från nätverket The Global Footprint. Avtrycken vi gör här i Sverige visar sig betydligt längre bort där varorna som vi köper produceras men också hur vårat avfall skapas. Klicka här för att läsa rapporten.

Det behövs ungefär 1,6 planeter för att återskapa de naturresurser som konsumeras av oss människor. På bara sju månader har vi förbrukat jordens årsproduktion av ändliga resurser och därmed överskridit naturens eget budgetförråd. Sverige ligger på topp 10-listan av de länder som använder mest naturresurser, närmare bestämt 4,2 jordklot.  

Det går att vända trenden 

Trots de oroande siffrorna går det att vända trenden. Och då krävs att vi exempelvis ställer om till förnybara energikällor. Vi behöver också arbeta mot en cirkulär ekonomi där fokus ligger på återanvändning och där så lite som möjligt går till soptippen. 

När det gäller mat är det viktigt att minska matsvinnet. Att äta vegetariskt är också bättre för miljön. Totalt sett är det en god idé att bli medveten om sina köp- och slängbeteenden och att stödja den lokala näringen. 

Vad kan du göra för att flytta datumet? 

All konsumtion genererar avfall, från produktionen till det att en produkt inte längre används. Inom Räkna till 10 arbetar vi för att minska avfallsmängderna. Genom att tänka efter innan du handlar något nytt och innan du slänger kan du hjälpa till att spara på våra gemensamma resurser. 

När du står inför ett köp- eller slängbeslut, räkna till tio och ställ dig sedan de här frågorna:

  • Behöver jag verkligen köpa/slänga detta?
  • Eller kan jag köpa begagnat?
  • Kan jag laga det?
  • Kan jag låna?
  • Kan jag skänka?
  • Kan jag vänta med att köpa eller avstå helt?

Gör du redan detta? Då kan du försöka påverka din omgivning att tänka som dig. 

Tack för att du räknar till 10. I länksamlingen nedanför texten kan du läsa mer om hur du kan flytta datumet genom att läsa mer om kampanjen Räkna till 10.

Om Overshoot Day

Bakom Overshoot Day står organisationen Global Footprint Network som har sitt säte i Kalifornien och som samarbetar med Världsnaturfonden. Varje år beräknar forskare konsumtionens belastning på naturen. Under större delen av människans historia har naturens resurser använts för att bygga städer och vägar, odla mat och absorbera koldioxid i en takt som rymts inom jordens budget. I början av 1960-talet användes cirka två tredjedelar av resurserna och länderna hade ekologiska reserver. Men i mitten av 1970-talet bröts en kritisk gräns. 1987 inträffade Overshoot Day 24 december och 2016 den 8 augusti.  Se listan nedan hur datumet för Overshoot Day har tidigarelagts för var år.

1987 – 24 december  
1990 – 13 oktober  
1995  – 7 oktober  
2000 –  25 september   
2005  – 29 augusti  
2007  – 19 augusti  
2008 – 20 augusti  
2009 – 24 augusti  
2010 – 14 augusti  
2011  – 11 augusti  
2012 – 11 augusti  
2013 – 10 augusti  
2014 – 10 augusti 
2015 – 9 augusti 
2016 – 8 augusti 
2017 – 2 augusti 

Kampanjen Räkna till 10  

Inom Räkna till 10 arbetar vi för att minska avfallsmängderna. Det avfall som vi människor ger upphov till handlar inte bara om det vi slänger, utan även om det avfall som uppstår under produktionen av det vi konsumerar. I augusti kommer vi att belysa tre produkter som ger upphov till en stor mängd avfall totalt: en laptop, en mobiltelefon och ett par byxor.