Hur du håller din mat fräsch i sommar

Publiceringsdatum : 2017-07-05

Med sommardagarnas fukt och värme är det extra viktigt att du hanterar och förvarar din mat på ett säkert sätt. Rå kyckling är en råvara att vara särskilt aktsam med. Se de sommartips som Livsmedelsverket berättar om.

Även om det inte är rötmånad förrän i slutet av juli är det bra att redan nu vara uppmärksam. Livsmedelsverket skriver att du behöver se till att hålla varm mat varm och kall mat kall. Och våga lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka på maten så att du inte slänger mat i onödan.

  • Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat och efter att du hanterat rått kött eller kyckling.
  • Håll kall mat kall – låt inte maten stå framme i värmen.
  • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling.
  • Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött eller kyckling.
  • Genomstek alltid kyckling och köttfärs.
  • Ha rätt temperatur i kylskåpet – 4 grader är lagom.

Just i år är dessa råd extra viktiga då färsk kyckling innehåller mer bakterier (campylobacter) än vanligt.

Mer information