Tävla om att minska ditt avfall i Minimeringsmästarna 2017

Publiceringsdatum : 2017-01-30

Nu söker vi hushåll till Minimeringsmästarna 2017. Tävlingen där hushåll tävlar mot varandra i att minska sina avfallsmängder under ett år.

Det lyckade och mycket uppskattade projektet Minimeringsmästarna är aktuellt för en ny omgång. I år deltar åtta kommuner. Under året får deltagarna lära sig att minimera sitt avfall genom olika utmaningar inom hållbarhet, matsvinn, textil, kemikalier och så kallad kollaborativ konsumtion, att dela resurser.

Nu är ansökan öppen för nya hushåll. Minimeringsmästarna 2017 startar i mars och sista dagen för att ansöka är 10 februari. Intresserade ansöker genom att skriva några rader om sitt hushåll och varför de vill delta och skickar det med e-post till ansvarig person i sin kommun.

Roliga priser

Minimeringsmästarna är för dig som vill lära dig mer om avfall och miljöpåverkan samtidigt som du tävlar om roliga priser och lär känna nya människor. Du utmanas bland annat i att baka bröd på matrester, städa utan kemikalier och att skapa längre livslängd för dina kläder.

– När vi pratat med deltagarna i efterhand upplever de att de inte har gjort några stora förändringar utan de har bara minskat sin onödiga konsumtion. Nu tänker de efter innan de handlar, är noggrannare med mathanteringen och är bättre på att använda matrester. Genom dessa förändringar har de lyckats minska sina avfallsmängder med hälften. Det inger hopp om att det finns alla möjligheter att minska avfallsmängderna så länge det finns kreativitet, inspiration och kunskap, säger Hanna Hellström, projektledare.

– Förra omgången av Minimeringsmästarna var det roligaste jag jobbat med eftersom deltagarna var så kreativa och inspirerande. Vi lyckades även uppnå det högt uppsatta målet: att minska hushållens avfallsmängder med 50 procent. Nu ser vi fram emot en ny omgång med nya hushåll.

Ansök idag

Skriv några rader om ditt hushåll och varför du vill delta, och e-posta din ansökan till Anna-Carin Svensson, anna-carin.svensson@lerum.se. Ansök senast den 10 februari.

Mål att minska avfallet

Mängden hushållsavfall i Sverige uppgick 2015 till 4 703 790 ton, vilket är en ökning med 4 procent jämfört med 2014. Utslaget på hela befolkningen gav varje svensk upphov till 478 kg hushållsavfall 2015*. Målet med Minimeringsmästarna är att deltagarna ska minska sina avfallsmängder avsevärt genom inspiration och kunskap. På lång sikt är målet att inspirera andra hushåll och verksamheter inom regionen och övriga Sverige och därmed minska de totala avfallsmängderna.

Bakom Minimeringsmästarna 2017 står Ale kommun, Borås Energi och miljö, Härryda kommun, Kungsbacka kommun, Kungälvs kommun, Lerums kommun, Marks kommun och Svenljunga kommun. Arbetet koordineras av Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) med stöd från Västra Götalandsregionen. Projektet är en del av det långsiktiga projektet "Räkna till 10" som utgår från den regionala avfallsplanen A2020.