Vi brinner för läsning

Publiceringsdatum : 2017-09-04

Idag, måndag 4 september, går startskottet för Lerums biblioteks kampanj ”Vi brinner för läsning”.

Kampanjens syfte är att locka barn och i synnerhet pojkar till läsning – och till biblioteket. Genom ett samarbete med räddningstjänsten Storgöteborg har brandmän som arbetar på Lerums brandstation ställt upp som läsande förebilder på affischerna.

Läsning - något för alla

- Vi är jätteglada att de ville vara med, och att vi lyckades engagera den kända fotografen Elisabeth Ohlson Wallin för att ta bilderna! Skillnaden mellan flickors och pojkars läsförståelse är stor, det visade resultatet av förra PISA-undersökningen. En bidragande orsak kan vara att läsning ofta framställs som en kvinnlig aktivitet. Forskaren Gunilla Molloy har formulerat det som att när pojkar ser sig omkring är det deras mammor, systrar, flickvänner och skolans och bibliotekens personal – som övervägande utgörs av kvinnor – som läser. Och den bilden vill vi gärna förändra. Biblioteket är ju en plats för alla. Det finns ingen motsättning mellan att vara man med ett klassiskt ”manligt” yrke, och att läsa böcker! I kampanjbilderna leker vi med schablonbilden av brandmän och sätter det i kontrast till läsningen, säger bibliotekarie och projektledare Elin Boardy.

På busshållplatser

Kampanjen syns på busshållplatser runt om i kommunen under denna vecka, i annonser i lokaltidningarna, i sociala medier och på affischer.

- Det här är en del i bibliotekets läsfrämjande uppdrag, ett arbete som vi ständigt jobbar med. När vi tittar på statistik över hur biblioteket används ser vi att det är 25 % män och 75 % kvinnor som lånar. Män och pojkar är alltså en målgrupp som vi behöver bli bättre på att nå. I den här kampanjen har vi inspirerats av Gävle stadsbibliotek som gjorde något liknande, med läsande fotbollsstjärnor. Men istället för idrottsmän valde vi en klassiskt manlig yrkesgrupp som också har högt förtroende bland invånarna, säger bibliotekschef Barbro Ahlberg.

Ecce Homo

Elisabeth Ohlson Wallin blev känd genom den mycket uppmärksammade och omdiskuterade fotoutställningen Ecce Homo 1998.

Du kan se de affischer som syns runt om i Lerums kommun i höst om du klickar på länkarna nederst på sidan.

Vid frågor:

Elin Boardy, bibliotekarie och projektledare