Påsklov 2017

Här fyllas på med aktiviteter som barn och ungdomar kan göra under påsklovet 2017. Sidan uppdateras kontinuerligt.

Kulturaktiviteter

9 April Barnteater, Pici och Oso – Nääs fabriker

Målgrupp: 2-4 år. Föreställningar: kl. 10 och kl. 14. Biljetter 40 kr köper du på https://billetto.se/events/pici-oso-vacker-teater-fr-de-minsta Upplevelsen är ca. 45 minuter, inklusive efterföljande lekpass. Två märkliga figurer träffas av en slump. Pici som är den lilla och Oso som är den stora. De känner inte varandra, men båda vet vad det innebär och hur det känns att bli lämnad ensam i världen. Men just idag kommer Pici att hitta Osos mysiga koja. En koja som kommer att bli platsen för ett första möte och en massa nya lekar. Teater 23 presenterar urpremiären av Pici & Oso, en sinnrik scenkonstupplevelse om att våga släppa in någon annan i sin ensamhet. Föreställningen bjuder även in till en fantastiskt konstruerad lekvärld som väcker upptäckarglädjen hos den allra minsta publiken.

11 april  Allas ateljé med Konstepidemin i Konstfabriken

För: Blandade åldrar, både barn, unga, vuxna. Klockan 15-19 Ingen anmälan. Drop-In. Kom och stanna så kort eller länge du vill. Allas Ateljé. Kom och Skapa med blandat enkelt material. Öppen verkstad med handledning av konstnärerna Lina Ikse och Kerstin Bratt från Konstepidemin. Arr. Konstepidemin, Kultur & fritid, Studieförbundet Vuxenskolan

13 april Workshop - Fotoklubben

Från 13 år. Anmäl dig till: maggan@lerumsfotoklubb.se Kostnad 50 kr betalas på plats. Häng med Lerums fotoklubb ungdom på photowalk i Lerum, runt Dergården med omnejd. Vi samlas vid kommunhuset, Bagges torg i Lerum. Vi går igenom lite kamerautrustning för att sedan testa på att ta Macro, vattenbilder mm. Det kommer finnas både linser till mobil och två systemkameror att prova-på att fota med. Sedan samlas vi i kommunhuset för genomgång av dagen och äter lunch och redigerar bilder.. (vid regn fotar vi inomhus)
Följ oss gärna på Instagram: lfk_ungdom
Arr. Lerums Fotoklubb, Kultur & fritid

Påsklovsbio för alla åldrar. Tollereds biograf – folkets bio

Biljetter köps på : www.tolleredsbiograf.se

11 april  - Klas Klättermus och de andra djuren i Hackebackeskogen

Klockan 15. Barntillåten. Klas Klättermus och hans små vänner i Hackebackeskogen lever farligt. Den glupske Mickel Räv och de andra rovdjuren vill inte skaffa mat på hederligt vis utan hotar ständigt med att äta upp dem. När Stickan Igelkott dessutom försöker att äta upp Farmor Skogsmus är det dags att skriva en lag för att stoppa laglösheten i skogen och till sin hjälp tar de Bamsefar. Nu ska alla djur i skogen vara vänner och det är förbjudet att äta upp varandra. Men Mickel Räv är fortfarande hungrig ...

12 april kl 15 Your name

Klockan 15. Barntillåten. När Taki vaknar så har han en känsla av att han har drömt något viktigt. Han var i ett främmande rum och i en annan kropp … en flickas kropp. I en annan del av Japan drömmer Mitsuha om ett annat liv, ett liv så långt bort från sin hemby som möjligt. Hon önskar att hon var en snygg kille från Tokyo. En dröm som besannas när hon somnar. Plötsligt lever Mitsuha Takis liv i Takis kropp och vice versa. När de vaknar har de återvänt till sig själva, men när natten kommer byter de kropp igen. Samtidigt som de, lite fumligt, försöker vänja sig vid att vara den andre så anar de att det finns en djupare orsak till varför det sker, frågan är bara vad? Your Name är den näst mest framgångsrika japanska filmen någonsin, bara slagen av Oscarsvinnaren Spirited Away.

17 och 19 april  Dröm vidare

Klockan 19. Från 11 år. Mirja måste finna sin plats i världen efter ett avtjänat fängelsestraff. När hon lyckas få ett jobb som hotellstäderska börjar hon leva ett dubbelliv. Hon slits mellan sin sjuka mamma och sina gamla vänner, som varit som hennes riktiga familj. Dröm vidare är en coming of age historia om vuxna kvinnor, en lika verklighetsnära som drömsk film om vänskap, lojalitet och klass.

9 och 12 april "I am not your negro"

Klockan 19. Från 15 år. Medgar Evers, Malcolm X och Martin Luther King Jr. var alla framträdande människorättskämpar, och de blev alla hänsynslöst lönnmördade. Deras tredje gemensamma nämnare är vännen James Baldwin. Innan Baldwins död 1987 påbörjade han sitt sista verk, en krönika om sina tre vänner och deras tragiska livsöden. Raoul Pecks I Am Not Your Negro tar avstamp i Baldwins anteckningar, för att utforska den afroamerikanska historien och vad det innebär att vara svart i USA i dag. Oscarsnominerade Samuel L. Jackson utgör rösten som Baldwin.

 

Påsklov på Biblioteket

Mån 10/4 Påskpyssel på Gråbo bibliotekpenslar

Kom och pyssla  på biblioteket. Allt material finns, ta bara med kreativiteten. Ingen åldersgräns, ingen föranmälan. Gråbo bibliotek kl. 10-12
Arr: Biblioteket, Studieförbundet Vuxenskolan.

Tis 11/4 Skrivarverkstad för dig som är 12-16 år

För dig som gillar att skriva. Vi provar flödesskrivning, skriver berättelser, dikter och mycket annat. Ledare: Elin Boardy. Obs: begränsat antal platser! Anmälan senast 3/4 till biblioteket. Lerums bibliotek kl. 12.30 - 14.30.
Arr: Biblioteket, Studieförbundet Vuxenskolan.

Ons 12/4 Påskpyssel på Lerums bibliotek

Kom och pyssla  på biblioteket. Allt material finns, ta bara med kreativiteten. Ingen åldersgräns, ingen föranmälan. Lerums bibliotek kl. 14-16.
Arr: Biblioteket, Studieförbundet Vuxenskolan

 

Fritidsaktiviteter

8-17 april Allmänhetensåkning under Sportlovet – för aktuella tider se fri.lerum.se/bokning                               

Alla är välkomna, stor som liten. Fri entré. Hyra av skridskor 30 kr. Hyra av hjälm 10 kr. Hyra av klubba 10 kr.
Arr. Kultur & fritid

10 - 17 april Prova-på-golf ute på Öijared

För dig junior (vilket du är i golf tom 21 år), som funderar på att börja med golf och vill testa på, är det Öppen Golf på Öijared under Påsklovet!, 2017. Under dessa dagar kan du utan kostnad låna några klubbor i golfshopen och spela några hål på vår korthålsbana (sk Järnbanan).
12 april, kl 10.00-12.00  kan du dessutom få hjälp av våra PGA-pros på vår Driving Range, som då finns där för att visa dig/hjälpa dig lite med grunderna i hur du slår. Tycker du att det är kul kan du anmäla dig till vår juniorträning, som börjar i V17. Klicka här för 6-8 år - GOLFKUL, resp här för 8-21 år - säsongsträning!

10-13 april Påsklovskul i Novahallenfotboll

För dig med föräldrar upp till 6 år finns hoppborg och andra bollsportsakviteter. För dig 7-18 år fotboll, innebandy. Måndag-torsdag klockan 10-15. Entré 20 kr. Caféet är öppet. På fredagen avlutas det hela med bumperball, fotboll m.m. För mer information ring Novahallen tel. 0302-36485
Arr. Novahallen, Kultur och fritid.

11 april Skridskoåkning - prova på med Lerums Konståkningsklubb

Kl 11-12.30. Fri entré. Målgrupp: barn, ungdomar och vuxna som vill lära sig grunderna i skridskoåkning. Konståkningstränare är på plats.
Arr: Lerums Konståkningsklubb LEKK.

12 och 13 april  Prova på skytte med Lerums Ungdomsskytteförening

Klockan 17.30-20. Fri entré. Luftgevärsskyttehallen ligger bakom Dergårdsgymnasiet I Lerum. Kör förbi rondellen mellan gymnasiet och ICA, sväng första vägen till höger vid däckfirman, förbi pizzerian, och kör ända ner till järnvägen och sväng till höger. Mitt på huslängan finns ett räcke, innanför dörren finns vi. För mer info gå in på http://www6.idrottonline.se/LerumUSKF-Skyttesport el ring 0733-804424
Arr. Lerums ungdomsskytte förening.

12 april prova-på bowlingbowlingkäglor

Kl 15-17 Prova-på bowling med Team Lerum BC för dig från 9 år. Vi lär ut grunderna för dig som vill lära dig eller har spelat lite bowling. Vi ses i bowlinghallen, Vattenpalatset. Läs mer om bowling och föreningen på http://www.teamlbc.se och för ledig bantider www.actic.se/bowling 
Arr. Team BC

Friskis & Svettis Lerum

Hela Påsklovet kan du som är 13-24 år träna gratis på våra ordinarie tider. Hela schemat ser du på http://lerum.friskissvettis.se/schema-bokning. Är du 7-13 år gäller det samma fast i vuxen medlems sällskap.
Arr: Friskis & Svettis

11 april Mama Outdoor Fitness – Nyebroparken kl 9.30

Träningen är enkel, men ibland tuff, och väl anpassad för dig som nybliven mamma. Passar även dig som fött med kejsarsnitt och leds av en erfaren och utbildad instruktör, tillika mamma. Vi håller till i Nyebroparken, mittemot Aludden i Lerum. Vi kör tisdag kl 9:30 och torsdagar kl 9:30 med start tisdagen 28 mars och avslut tisdagen 9 maj. Varje träningstillfälle varar 1 timme. Totalt 10st tillfällen. Skärtorsdag 13/4,  samt 18/4 och 20/4 i samband med påskveckan utgår. Givetvis tar ni med er era bebisar. Dem följer med fördel tryggt med i barnvagnen.

 

Fritidsgårdarna under Påsklovet

Fritidsgårdarna vänder sig till ungdomar från och med årskurs 6 till årskurs 1 på gymnasiet. Här kan du bland annat spela biljard, pingis, karaoke, tv-spel, data, baka, åka på olika aktiviteter och mycket mer. Fritidsgårdarna i Floda, Gråbo och Sjövik är knutna till respektive skola. Fritidsgårdarna i Lerum och Stenkullen drivs av ett personalkooperativ, Kreativ Fritid. ör mer information om fritidsgårdarna och deras olika aktiviteter gå in på : www.lerum.se/Fritidsgardar samt www.kreativfritid.se  el facebook, Floda fritidsgård.

Aktivitet och lekplatser i kommunen

 • Nyebroparken, Aludden
 • Spindelparken, Floda
 • Akivitetspark, Gråbo
 • Gungparken, Nääs Slott
 • Novahallen skate och tricksparkspark
 • LP-park, för skate och trickspark
 • Skateparken, Stenkullen.
 • Fysbanan i Stenkullen vid Ishallen
 • Streetbasketplan vid Stenkulan

Läs mer om våra aktivitet och lekplatser på: www.lerum.se/lekplatser

Cykla i kommunen

I Lerum har vi speciellt goda förutsättningar för all cykling.

 • Öijared Grön 6km
 • Öijared Blå 9km
 • Dirtbike bana vid Novahallen
 • Cykelleder genom kommunen
 • Sverigeleden: Bergum - Lerum - Floda - Tollered
 • Västgötaleden: Bergum - Gråbo - Björboholm - Sjövik

Läs mer på lerum.se/cykla och oijared.se

Vandringsleder och naturliga skogsstigar

 • Härskogen - Floda spåret 5, 10 km
 • Härsjörundan - lilla 9,5 km och stora 14,5 km
 • Stamsjön - Härskogen 6 km
 • Stamsjönspåret 5,5 km
 • Goraspåren 5,5km 7,5km och 8,5km
 • Häcksjö- och Tösjöspåret 2,5 km grusat elljusspår,   3 km, 4 km, 10 km skogsmiljö.
 • Lövsjöspåret 8 km , 9 km och 13 km
 • Risvedenspåret 18 km
 • Säveåleden

Läs mer på lerum.se/leder

Naturreservat

Det finns flera naturreservat och naturområden i Lerums kommun. Alla värda ett besök och alla med olika karaktär.

 • Nääs ekhagar
 • Rammdalen
 • Trehörningen
 • Säveåns dalgång
 • Hulan
 • Vite mosse
 • Lerådalen
 • Säveån Hedefors
 • Lärjeån
 • Östad
 • Sävidsbo

Läs mer på lerum.se/naturreservat.