Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Batterier

Varför ska gamla batterier inte slängas i soporna?

Batterier kan innehålla ämnen som ställer till stor skada om de kommer ut i naturen. Därför är det viktigt att inga batterier eller saker som innehåller batterier slängs i soporna. Istället ska de samlas in så att giftiga tungmetaller som kadmium, kvicksilver och bly kan tas om hand. Att alla batterier måste lämnas tillbaka är reglerat i lag, batteriförordningen.

Inbyggda batterier

inbyggda batteriDet finns massor med inbyggda batterier i leksaker, verktyg med mera som man lätt glömmer bort och därför hamnar i de vanliga soporna.

Lösa småbatterier, både engångs- och laddningsbara, kan du lämna i batteriholkarna på återvinningsstationerna och på återvinningscentralen Hultet. En del butiker som säljer batterier tar också emot kasserade.

Kom ihåg att elprylar som innehåller inbyggda batterier inte ska lämnas i batteriholkarna utan lämnas på återvinningscentralen Hultet, elektronikavfall eller i de miljöskåp som finns på ICA Kvantum och Servett i Lerum. Men de kan också lämnas till Renovas specialbil som kör runt i kommunen fyra gånger per år. För att se datum för bilen, gå till Farligt avfall hämtas under Mer information.

Visste du att...

... det idag finns cirka 3,5 miljoner apparater med uppladdningsbara batterier. Dessa är mer eller mindre fastmonterade, det vill säga inbyggda eller monterade i utbytbara kassetter.

Vad händer med batterierna sen?

Batterierna sorteras efter vilken tungmetall de innehåller och lämnas till olika återvinnings- eller slutförvaringsanläggningar. Inbyggda batterier tas om hand av producenterna som demonterar dem och ser till att batterierna hamnar rätt.

Olika typer av batterier

• Alkaliska batterier (den vanligaste batterisorten som används i exempelvis kameror, fjärrkontroller och dataspel, finns dock även som knappcell)
• Brunstensbatterier (äldre batterityp som används i exempelvis enklare ficklampor)
• Batterier med kvicksilver (ingår i de flesta knappceller)
• Batterier med litiumjon (ingår i vissa uppladdningsbara batterier)
• Batterier med nickelkadmium (ingår i vissa miljöfarliga uppladdningsbara batterier)
• Batterier med nickelmetallhydrid (ingår i vissa icke miljöfarliga uppladdningsbara batterier)
• Batterier med bly (ingår i vissa miljöfarliga uppladdningsbara batterier, som till exempel bilbatterier)

Foto: prisvis