Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Förpackningar och tidningar

På återvinningsstationerna kan du, som privatperson, lämna förpackningar, tidningar och tomglas. För att hitta din närmsta återvinningsstation klickar du på länken Återvinningsstationer under Mer information längre ner på sidan.

Kommunen ansvarar inte för driften och skötseln av återvinningsstationerna utan detta sköter Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI. Om behållarna inte är tömda, om det behöver städas eller om du vill lämna synpunkter ringer du Förpacknings- och tidningsinsamlingen på telefon: 0200-88 03 11.

Du kan också fylla i ett formulär som du hittar under länken FTI:s hemsida, som du finner under länken Anmälan om behov av städning eller tömning under Mer information på den här sidan.  

Företag

Alla verksamheter och företag är skyldiga att återvinna alla förpackningar och tidningar de använt. Återvinningsstationerna i landet är bara till för hushåll. FTI kan hjälpa till med tips och råd för verksamheter och företagare när det gäller omhändertagande av återvinning av förpackningar. Gå in och läs mer på FTI:s hemsida www.ftiab.se

Så sorterar du

På återvinningsstationerna finns det behållare för tidningar, kartong, plast, metall och glas. I vissa fall finns även behållare för textil uppställda. Textilinsamlingen ansvarar respektive organisation för. Om du vill anmäla problem med detta kontaktar du den organisation som finns angiven på textilbehållaren.

Tidningar och papper

Dags- och veckotidningar, broschyrer, kontors- och presentpapper. Men inte vadderade påsar, kuvert, plastade eller spiralbundna trycksaker. De läggs i sopkärlet.

Kartong och annat papper

Mjölk-, fil- och juiceförpackningar, cornflakes- och kaffepaket, sockerpåsar, tvättmedelskartonger, wellpapp och bärkassar.

Glas - färgat eller ofärgat

Flaskor och burkar utan lock läggs i respektive container för färgat och ofärgat glas. Men inte keramik eller porslin - de läggs i sopkärlet. Glödlampor kan lämnas i miljöskåp på ICA i Floda, ICA Kvantum och Servett i Lerum, eller som elektronikavfall på Hultet.

Metallförpackningar

Konservburkar, tomma sprayburkar, folie- och kakformar, metallkapsyler och lock, metallfolie.

Plastförpackningar

Burkar, dunkar och smålådor, flaskor, plastkapsyler, lock, plasttuber, plastpåsar, -folie och frigolit

Producentansvar

När det gäller förpackningar är alla som tillverkar, importerar, fyller eller säljer dem eller förpackade varor ansvariga för att förpackningarna kan samlas in och återvinnas. Detsamma gäller tidningar. Förpacknings- och Tidningsinsamlingen har producenternas uppdrag att se till att förpackningar och tidningar samlas in och återvinns i Sverige. Kommunen ansvarar inte för denna insamling och återvinning.

En del av finansieringen får FTI in genom att sälja det återvunna materialet, och en del betalas av producenterna genom förpackningsavgifter. Ägare till FTI är de fem materialbolagen: Plastkretsen, Returkartong, MetallKretsen, Pressretur och Svensk GlasÅtervinning.


Gå gärna in på FTI:s hemsidan för att lära dig mer om förpacknings- och tidningsåtervinning.