Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Matavfall

Ungefär 40 procent av det som finns i en vanlig soppåse är matavfall. Matavfall innehåller såväl energi som näringsämnen och genom rötning tas båda dessa resurser omhand som biogas och biogödsel.

Biogas är ett av de energislag som ger allra störst klimatnytta. Genom att välja vårt standardabonnemang Matavfall till biogas bidrar du också till klimatet; samtidigt som du bara betalar hälften så mycket jämfört med om du inte sorterar ut matavfall.

  • 1 kilo matavfall kan driva en normalstor biogasbil 1,3 kilometer
  • 1 kilo matavfall ger kväve från biogödsel som räcker för att odla havre till 9 portioner havregrynsgröt

Aktuell taxa, avgifter och regler hittar du i menyn under Vilka abonnemang finns.  

Mer information om biogas och biogödsel hittar du längst ner på sidan under rubriken Mer information. Funderar du över hur du ska sortera klicka i menyn på Så sorterar du.

Vad händer med matavfallet?

  • Vid tömningen av kärlet kontrolleras kvalitén så att föroreningar som plast och förpackningar inte följer med till anläggningen.
  • Matavfallet från Lerums kommun går till Renovas anläggning vid Marieholm i Göteborg där det tippas ut på ett betonggolv för ytterligare inspektion.
  • Matavfallet mixas, sönderdelas och blandas med vatten eller flytande livsmedel.
  • I nästa steg pressas matavfallet genom en så kallad skruvpress med hål på 10 millimeter. Det som passerar hålen blir en trögflytande massa (slurry) som är råvaran till biogasframställning.
  • Slurryn körs i tankbil till en rötgasanläggning i till exempel Falkenberg, för framställning av biogas och biogödsel. 
  • Biogasen leds till tankstationer för fordonsgas i närheten och biogödseln sprids direkt på omkringliggande åkermark.

Är det inte bra att kompostera?

Hittills har kompostering varit det bästa sättet att ta hand om matavfallet. Men tekniken går framåt och nu finns det möjlighet att både få energi (biogas) och biogödsel ur avfallet.

Vid egen kompostering försvinner en stor del av de användbara gaserna upp i atmosfären och vi förlorar möjligheten till en klimatsmart energikälla.  

Du kan välja att behålla din hemkompost och komplettera med ett brunt kärl och abonnemanget Matavfall till biogas. Då bestämmer du själv, vad och hur mycket matavfall som hamnar i din kompost.