Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Matfett

Tänk fett - eller rättare sagt inget fett. I alla fall inte i avloppet. Fettet stelnar i ledningarna och blir mer och mer igensatta. Använd gärna en miljötratt när du samlar in fettet.

Vad är fett?

Matfett är alltifrån smöret du steker i till mat- och frityroljor av olika slag. Det kan också vara oljan i burken med tonfisk eller soltorkade tomater. Eller det som blev över efter den ugnsstekta kycklingen.

Ta hand om fettet

Ta hand om ditt använda fett och matolja - låt det omvandlas till värme, energi eller bränsle istället för att orsaka stopp i avloppen! Miljötratten hjälper dig att källsortera fett och matolja utan kladd och otrevlig lukt.

Minimera

Använd bara så mycket matfett som du behöver.

Återanvänd

Blir det matfett över så kan du återanvända det genom att göra en sås av stekskyn eller en dressing av oljan från de soltorkade tomaterna.

Återvinn

Det matfett som blir kvar då fantasin tagit slut häller du i Miljötratten som du satt på en plastflaska.

Det går också bra att torka ur stekpannan med hushållspapper innan den diskas. Pappret slänger du sedan i ditt brännbara avfall.

Du kan lämna in fettet på återvinningscentralen Hultet i en speciell behållare för insamling av matfett vid inlämningen av farligt avfall. Det går också att lägga plastflaskan i kärlet för brännbart avfall.

Har du ingen plastflaska går det bra att hälla fettet i ett tomt mjölkpaket. Har du en kompost, kan du hälla fettet där också.

Saknar du en Miljötratt?

På Lerums kundcenter KomIn, på Bagges torg, kan du hämta en miljötratt till ditt hushåll.