Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Nya matavfallspåsar

När du behöver nya matavfallspåsar kan du enkelt beställa eller hämta dem hos kommunen.

kompostpåse i hållareBehöver du fler påsar?

När du behöver fler påsar till ditt matavfall klämmer du fast en oanvänd kompostpåse, alternativt tejpar fast en vanlig påse på handtaget på locket på ditt sopkärl. Vid nästa tömning ska Renova leverera en ny bunt med matavfallspåsar till dig.  

Det går också bra att hämta nya påsar på följande ställen i kommunen:

  • Lerums Kundcenter KomIn, Bagges Torg, Lerum
  • Återvinningscentralen Hultet
  • Teknisk service, Förrådet, Hedeforsvägen 6, Stenkullen

Företag, samfälligheter och bostadsrättsföreningar

Företag, samfälligheter och bostadsrättsföreningar kan beställa påsar och hållare hos Komin. Telefon 0302 - 52 10 00 eller e-post kommun@lerum.se

Större påsar för verksamheter

Det finns även större påsar på 22 liter samt 45 liter och 140 liter, anpassade för större mängder matavfall från restauranger, skolkök och andra verksamheter. Förutom att påsarna är större är de också tillverkade av dubbelt papper och förstärkta i botten. För att använda dessa påsar behövs även specifika påshållare. 

För mer information samt beställning av produkter kontakta kommunens kundcenter KomIn på telefonnummer 0302 - 52 10 00 alternativt genom e-postadressen kommun@lerum.se.

Varför papperspåse?

Papperspåsen består till 100 procent av förnyelsebar råvara och kan rötas tillsammans med matavfallet. Påsen är gjord av ett tåligt papper som släpper igenom vattenånga men inte vattendroppar.

Andra så kallade biopåsar består ofta till hälften av plast, framställd ur råolja. Valet av påse har även att göra med vilken behandlingsmetod man väljer för matavfallet. Plastpåsar och biopåsar fastnar lätt i behandlingsutrustningen vilket ställer till problem. Biopåsar eller plastpåsar bryts heller inte ner i rötgaskammaren vilket gör att små fragment av plast blir kvar i biogödseln och följer med ut på åkermarken.

Får jag använda andra påsar än de från kommunen?

Nej. De påsar vi använder för matavfall har valts för att de är fukttåliga och innehåller ett godkänt lim, men framför allt för att påsen bryts ner fullständigt och fungerar utan problem i rötningsprocessen.

Vad gör jag om påsen läcker?

Använd alltid den bruna påshållaren, och inte en vanlig sophink. Påshållaren ser till att påsen står luftigt, håller sig torr och inte går sönder. Om påsen ställs i en vanlig hink förstörs cirkulationen.

Var noga med att låta matavfallet rinna av i vasken innan du lägger det i påsen. Lägg gärna lite hushållspapper, tidningspapper eller en bit äggkartong i botten på påsen. Det suger upp överflödig vätska. Hjälper inte detta, kan du använda dubbla papperspåsar.

Jag vill hellre ha en avfallskvarn, går det?

Att installera avfallskvarn kopplat till kommunens vatten- och avloppsledningsnät är inte tillåtet eftersom våra ledningar inte är byggda för detta och risken för avloppsstopp blir för stor.