Släng inte maten

Var femte matkasse som bärs ut ur butikerna hamnar i soporna

En färsk undersökning från Lantmännen visar att 43 procent av svenskarna under det senaste året försökt att minska mängden mat de slänger. De som tar hand om sina rester gör oftast matlåda och de populäraste restmaträtterna är pytt i panna, omelett och wok. Trots detta hamnar var femte matkasse som bärs ut ur butikerna fortfarande i soporna.

Mat för 8.000 kronor kastas

Om 20 procent slängs innebär det att 7,5 procent av den svenska åkerarealen producerar för slaskhinken. En genomsnittlig barnfamilj kastar bort mat för 8.000 kronor per år.

Så gör svenskarna med sina matrester

 

1.      Matlåda, 58 %

2.      Fryser in, 45 %

3.      Lagar nya rätter, 24 %

4.      Slänger, 20 %

5.      Ger till husdjur, 9 %