Så sorterar du

Du bidrar till en bättre miljö om du väljer att lämna ditt matavfall till biogas. Ditt matavfall rötas och används som ett miljövänligt fordonsbränsle och biogödsel till åkermark.

Tips för bra sortering

  • Använd alltid den bruna påshållaren inte en vanlig sophink! Den ser till att påsen står luftigt, håller sig torr och inte går sönder. Om påsen ställs i en vanlig hink förstörs cirkulationen.
  • Lägg tidningspapper, äggkartong, hushålls-/toapapper eller ofärgade servetter i matavfallet så torkar de upp maten lite.
  • Fyll påsen till den streckade markeringen, inte mer.
  • Vik ihop påsen ordentligt innan du lägger den i kärlet.
  • Även om påsen inte är full är det bra att byta minst var tredje dag.
  • Ladda ner en enkel sorteringsguide ”Dags att sortera” under ”Ladda ner”.

Ja tack 

  • Matrester
  • Kaffesump, tepåsar
  • Köttben
  • Äggskal, fruktskal
  • Pappersservetter och hushållspapper (mindre mängder för att absorbera vätska)
  • Äggkartong (nån enstaka i botten för att absorbera vätska)

Nej tack

  • Snus och fimpar
  • Tuggummi
  • Glasspinnar, grillspett av trä
  • Vinkorkar
  • Andra papperspåsar än de bruna (exempelvis räkpåsar
  • Pappersförpackningar
  • Plastfolie (även om det är matavfall på)
  • Blomjord eller hela krukväxter
  • Trädgårdsavfall
  • Kattsand
  • Spillning från husdjur

Ingen plast

Packa inte matavfallet i plastpåsar eftersom plast gör det svårare att återvinna avfallet. Sätt inte en plastpåse varken i eller runt papperspåsen, det förstör ventilationen och papperspåsen går sönder. Använd inte så kallade komposterbara plastpåsar eller majsstärkelsepåsar!

Sommartips

  • När det är varmt ute, låt kärlet om möjligt stå på en skuggig plats.
  • Låt vått matavfall rinna av i vasken innan det läggs i papperspåsen. Torrt avfall luktar mindre än blött avfall.
  • Tvätta kärlet ofta. Det är fastighetsägarens ansvar att sköta det. Om matavfallet har legat öppet i kärlet kan det ge problem med flugor och larver. Så var noga med att vika ihop påsen ordentligt. Om du fått problem måste du rengöra kärlet noggrant efter tömning.
  • Vid behov kan du tvätta kärlet med en blandning av lika delar ättika och vatten.
  • Använd gärna ättika och kalk i och runt kanten på kärlet för att hålla flugor borta.

Räk- och kräftskal

Sommartid börjar räk- eller kräftskal snabbt lukta illa i värmen. Skölj skalen i iskallt vatten, låter rinna av. Slå sedan in skalen i tidningspapper innan du lägger dem i papperspåsen. Bäst är om du kan lägga skalen i frysen tills det är hämtningsdag.

Råa kött- och fiskrester

För att minska risken för fluglarver kan du hälla det varma vattnet från till exempel potatis- eller pastakoket över råa kött- eller fiskrester innan du lägger det i papperspåsen.

Vintertips

  • Låt matavfallet rinna av ordentligt i vasken innan du lägger det i papperspåsen. Om matavfallet är för blött fryser det lättare. 
  • Lägg en påse eller tidning i botten på det bruna kärlet, för att suga upp eventuell fukt.
  • Ställ påsen utomhus i en hink en stund och låt den frysa till. Då minskar risken att den fryser fast i kärlet.
  • Håll vägen och kärlplatsen framkomlig exempelvis genom att skotta, sanda, grusa och salta. Det gäller hela vägen fram till kärlet och platsen runt kärlet. Kärl som står i snödrivor riskerar att inte bli tömda.
  • Tänk på att snön smälter under varma dagar och fryser till is under nätterna, grusa hela vägbredden.