Tävling Minimeringsmästarna

Minimeringsmästarna

Nu är en vinnare korad!

Söndagen den 25 februari var det finaldags för tävlingen Minimeringsmästarna. Tävlingsdeltagarna från de olika kommunerna samlades i GR's lokaler på Anders Personsgata i Göteborg. Där summerades året med föreläsaren Fredrik Warberg, som också föreläste första träffen i tävlingen. Fredrik arbetar i Tidsverkstaden. Är engagerad i hållbar utveckling och uppmuntrar människor till att använda sitt handlingsutrymme för att förbättra vardagen för sig själv, sin nära och fjärran omgivning. Det diskuterades om vad som  varit svårt, roligt eller ingen utamning alls under året. Deltagarna var eniga om att året har gett dem nya insikter och ny motivation till fortsatt avfallsminimering. 
Vinnaren i årets tävling Minimeringsmästarna blev familjen Wetterlundh från Lerums kommun! På en god, delad, andra plats kom Susanne Söfgren som också är från Lerums Kommun. Vi vill tack alla detltagare som engagerat sig, kommit med bra tips och idéer på hur vi kan åstadkomma avfallsminskning. 

 Familjen WetterlundhFoto av: Frida Gustavsson, GR

 

 

 

 

Minimeringsmästare

Lerums kommun fick in sex stycken hushåll som anmälde sig till tävlingen under 2017. Tävlingen har gått ut på att minska hushållsavfallet.Under året som har gått har hushållen fått olika uppdrag och utmaningar. Minimeringsmästarna 2017 startade i mars och avslutades den 25 februari2018. Läs mer  www.minimeringsmastarna.se.

 

Syftet

Genom att inte handla så mycket, reparera det som gått sönder i stället för att köpa nytt och framför allt att inte slänga det som fortfarande kan användas, hejdas utveckling av ökat avfall. Att minska mängden avfall ger miljövinster i form av lägre energibehov, mindre påfrestningar på jordens resurser och mindre utsläpp av växthusgaser.

Tävlingen

Trasiga skor

Tävlingsdeltagarna kommer att få vara med på tematräffar, få praktiska tips och trix som att exempelvis baka bröd på matrester, sy och reparera samt att hålla rent och fint utan kemikalier. Allt för att minska avfallsmängderna.

Tävlingen består av olika utmaningar som avslutas med att en Minimeringsmästare koras, som förutom äran också vinner fina upplevelser. 

 Minimeringsmästarna växer

I höst får Göteborgs- och Boråsregionen sällskap av Sörmland!
I Sörmland deltar två kommuner: Nyköping och Trosa. Sörmland kommer att söka och rekrytera hushåll under sommaren för att sedan starta upp minimeringsåret med textiltemat i september. De kommer att anordna sina egna träffar men använda sig av befintlig hemsida och Facebook. 

Minimeringsmästarna - en av 40 som fått pris

GreenMatch.se är en tjänst som erbjuder offertunderlag på gröna energikällor från leverantörer över hela landet. De jobbar också för att uppmärksamma nätverk, bloggar, företag och personer som aktivt verkar för en hållbar tillvaro. I årets tävling  ”40 inspiratörer för hållbar livsstil 2017” har Minimeringsmästarna blivit uppmärksammde och är en av de 40 som har fått pris! Det är tredje året som utmärkelsen ges ut! Det är väldigt roligt att jobba med något som blir så uppmärksammat och alla fantatiska hushåll som deltar i Minimeringsmästarna! 

Läs mer om GreenMatch här 

Textiltema - Klädbytardag

Några av Lerums hushåll i tävlingen Minimeringsmästarna ordnade en gemensam klädbytardag under temat Textil. Det var uppskattat bland de som deltog. Ett tillfälle att träffas, fika och mingla runt bland de kläder som andra inte vill ha längre.

Textil kräver mycket naturresurser, energi och kemikalier för att tillverkas. Allt vi gör för att minska resursförbrukningen – smått som stort – är betydelsefullt!
I Sverige konsumerar vi 130 miljoner kg kläder och hemtextil per år, vilket motsvarar 14 kg per person och år. Enorma volymer av dessa går rakt ner i soporna efter användning. Ett sätt att minska vårt avfall med textilier kan vara att exempelvis handla på second hand, anordna klädbytardag med vänner och bekanta eller handla textilier med hållbarhet och kvalitét.

 
Foto: Susanne Söfgren

 

Bakom projektet står Ale kommun, Borås Energi och Miljö, Härryda kommun, Kungsbacka kommun, Kungälvs kommun, Lerums kommun, Marks kommun och Svenljunga kommun. Arbetet koordineras av Göteborgsregionens kommunalförbund, GR med stöd från Västra Götalandsregionen.