Tävling Minimeringsmästarna

Minimeringsmästarna Minimeringsmästare

Lerums kommun fick in sex stycken hushåll som kommer att delta i Minimeringsmästarna under 2017. Minimeringsmästarna är för dig som vill minimera dina avfallsmängder under ett år genom olika utmaningar och tävlingar. Minimeringsmästarna 2017 startade i mars och avslutas i februari 2018. Läs mer på  www.minimeringsmastarna.se.

 

Syftet

Genom att inte handla så mycket, reparera det som gått sönder i stället för att köpa nytt och framför allt att inte slänga det som fortfarande kan användas, hejdas utveckling av ökat avfall. Att minska mängden avfall ger miljövinster i form av lägre energibehov, mindre påfrestningar på jordens resurser och mindre utsläpp av växthusgaser.

Tävlingen

Trasiga skor

Tävlingsdeltagarna kommer att få vara med på tematräffar, få praktiska tips och trix som att exempelvis baka bröd på matrester, sy och reparera samt att hålla rent och fint utan kemikalier. Allt för att minska avfallsmängderna.

Tävlingen består av olika utmaningar som avslutas med att en Minimeringsmästare koras, som förutom äran också vinner fina upplevelser. 

 Minimeringsmästarna växer

I höst får Göteborgs- och Boråsregionen sällskap av Sörmland!
I Sörmland deltar två kommuner: Nyköping och Trosa. Sörmland kommer att söka och rekrytera hushåll under sommaren för att sedan starta upp minimeringsåret med textiltemat i september. De kommer att anordna sina egna träffar men använda sig av befintlig hemsida och Facebook. 

Minimeringsmästarna - en av 40 som fått pris

GreenMatch.se är en tjänst som erbjuder offertunderlag på gröna energikällor från leverantörer över hela landet. De jobbar också för att uppmärksamma nätverk, bloggar, företag och personer som aktivt verkar för en hållbar tillvaro. I årets tävling  ”40 inspiratörer för hållbar livsstil 2017” har Minimeringsmästarna blivit uppmärksammde och är en av de 40 som har fått pris! Det är tredje året som utmärkelsen ges ut! Det är väldigt roligt att jobba med något som blir så uppmärksammat och alla fantatiska hushåll som deltar i Minimeringsmästarna! 

Läs mer om GreenMatch här 

Textiltema - Klädbytardag

Några av Lerums hushåll i tävlingen Minimeringsmästarna ordnade en gemensam klädbytardag under temat Textil. Det var uppskattat bland de som deltog. Ett tillfälle att träffas, fika och mingla runt bland de kläder som andra inte vill ha längre.

Textil kräver mycket naturresurser, energi och kemikalier för att tillverkas. Allt vi gör för att minska resursförbrukningen – smått som stort – är betydelsefullt!
I Sverige konsumerar vi 130 miljoner kg kläder och hemtextil per år, vilket motsvarar 14 kg per person och år. Enorma volymer av dessa går rakt ner i soporna efter användning. Ett sätt att minska vårt avfall med textilier kan vara att exempelvis handla på second hand, anordna klädbytardag med vänner och bekanta eller handla textilier med hållbarhet och kvalitét.

 
Foto: Susanne Söfgren

 

Bakom projektet står Ale kommun, Borås Energi och Miljö, Härryda kommun, Kungsbacka kommun, Kungälvs kommun, Lerums kommun, Marks kommun och Svenljunga kommun. Arbetet koordineras av Göteborgsregionens kommunalförbund, GR med stöd från Västra Götalandsregionen.