Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Valborgsmässoeldar och Påskbrasor

Förbud att elda trädgårdsavfall gäller även under Påsk och Valborg

I Lerums Kommun är det inte tillåtet att elda trädgårdsavfall som uppstår i det egna hushållet. Förbudet som regleras i miljöbalken gäller även under påsk och valborg.

Läs mer om hur du kan hantera ditt trädgårdsavfall här.

Runt om i kommunen anordnas valborgseldar och påskbrasor som del av ett större firande. Ett sådant evenemang kan dock kräva ett separat tillstånd av polisen.

Eldningsförbud enligt miljöbalken ska inte förväxlas med eldningsförbud som utfärdas av Räddningstjänsten. Det innebär att Räddningstjänsten kan säga att det är tillåtet att elda utifrån deras regelverk trots att det ändå är förbjudet enligt miljöbalken.

Här kan du fira Valborg med brasa, sång och tal

Valborg firas 30 april på flera håll i kommunen med eldar, vårtal och musik. Se i lokala media eller kontakta arrangörer om vilka tider som gäller.            

Nääs slott

Valborgsmässoafton firas traditionsenligt på Nääs slott. Brasa, körsåg och vårtal. Arrangör är August Abrahamssons stiftelse.

Aludden

Valborgsmässoafton är av tradition en kväll att besöka Aludden. Valborgselden och traditionella vårsånger och vårtal. Lerum Vocalis arrangerar.

Gråbo

På senare år vårkonsert vid Missionskyrkan klockan. Sedan gemensamt promenad. Tåget går igenom de centrala delarna av Gråbo ut mot Hjällsnäs och elden nära Hembygdsstugan. Musikkåren leder tåget. Valborgseld och vårtal.  Missionskyrkan arrangerar.  

Mer information