Gång- och cykeltunnel i Floda centrum ska fräschas upp

Elever från Alléskolan i Floda har målat tre graffitikonstverk i gång- och cykeltunneln vid Floda station. Konstverken ingår i kommunens pågående satsning att renovera tunneln. Alla ytskikt kommer att målas om, marken ska asfalteras om, mitträcket ska tas bort och sedan tidigare i år har belysningen bytts ut.

Under hösten 2017 har några elever från Alléskolan, tillsammans med sin bildlärare Anja Luft, planerat sina konstverk. De har sökt inspiration på gallerier i Göteborg. På en utställning av graffitikonstnären Carolina Falkholt bestämde de sig.
- Vi ville måla graffiti. Det är väldigt starka färger som Falkholt använder, säger eleven Smilla Wallberg.

Ritade en skiss

Tillsammans med sin lärare tog eleverna fram en skiss på hur konstverken skulle se ut.
- Vi hade en process där vi diskuterade vad Floda är och vad det står för, säger bildläraren Anja Luft och fortsätter.
- Vi bestämde att vi skulle måla utifrån ett tema -  ”mångfald”.
Eleverna har gjort schabloner, mallar, som de använder när de spraymålar.
- Jag har gjort schabloner av fåglar och människor, säger eleven Ellinor Brandin.

Konstnär hjälper till

Till sin hjälp har de konstnären Camilla Boström som har många års erfarenhet av att måla graffiti.
- Tjusningen med graffiti är att det är en tillfällig konst. Om man har tur får den vara kvar länge, säger Camilla Boström.
På frågan om graffiti är klotter svarar Camilla Boström.
- Graffiti är en teknik. Idag hittar du den på tapeter, textilier och möbler.

De gamla målningarna försvinner

I tunneln finns det gamla konstverk som bland annat tidigare elever på Alléskolan målade på 80-talet. Nu målas allt över.
- Det känns lite förbjudet. Jag passar på innan jag fyller 15 och blir straffmyndig, säger eleven Elsa Cedergren och skrattar.
- De som passerar ska se att det är något nytt, att det har blivit mer färg i vardagen, säger Ellinor Brandin.

Fortsatt renovering av tunneln

Kommunen har anlitat en konstnär för att gestalta tunneln. Under våren 2019 kommer tunneln att grundmålas och därefter kommer gestaltning att ske. Naturligtvis kommer elevernas målningar som gjordes hösten 2017 att bevaras.

 

Bristande tillgänglighet

Det är många invånare som har kontaktat kommunen och påtalat att det för en del personer är väldigt svårt, i vissa fall omöjligt, att ta sig upp till perrongerna. Ansvaret för perrongerna och trapporna dit ligger hos Trafikverket. Lerums kommun har en pågående dialog med Trafikverket om den bristande tillgängligheten för att få till en lösning.

-------------------------------------------------------------------------------------------

 

Tidigare publicerad artikel om tunneln, sommaren 2017:

 

Tack alla ni som svarade och tyckte till om konsten i gång- och cykeltunneln. Vi fick in hela 691 svar. Fantastiskt, vilket engagemang!

Dagens konstverk i tunneln börjar bli slitna och att restaurera dem är inget alternativ. Kommunen hade därför ute en enkät mellan den 29 maj och 9 juni. Svaren som kom in har varit rådgivande i kommunens beslut om upprustning av tunneln. 73 procent (506 röster) fyllde i alternativet för fråga 1: "Vi tar ett nytag och målar över tidigare konstverk och låter måla nya konstverk, varav elever från Alléskolan målar en del". 27 procent (185 röster) fyllde i alternativet för fråga 2: "Vi låter behålla fem-åtta konstverk och låter Alléskolans elever komplettera med ett antal konstverk". 

Tunneln målas om och rustas upp

Kommunen har nu tagit beslut om att måla om, tidigare konstverk kommer målas över och hela tunneln kommer målas vit. Elever från Alléskolan kommer sedan skapa nya konstverk i tunneln. Vi ser framemot att arbeta tillsammans med eleverna och ta del av deras kreativitet. 

Ny belysning har nu satts upp i tunneln och Lerums kommun ska också lägga en ny markbeläggning i tunneln. 

Några fritextsvar i enkäten berörde bristande tillgänglighet. Vi har påtalat detta för Trafikverket, och kommer att ha en fortsatt dialog med dem.