Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Hund och katt

Har du hund eller katt? På den här sidan finns lite råd och tips om vad du behöver tänka på och vilket ansvar du har som ägare.

Som alla hund och kattägare vet öppnar sig ägarskapet även till stora möjligheter till rekreation, sällskap och motion. 

Hund

Vilka regler som gäller för hundhållning varierar från kommun till kommun. I Lerums kommun finns inget allmänt koppeltvång. Rent generellt får en hund aldrig, även om inte koppeltvång föreligger, springa lös okontrollerat.

Hundförbud gäller på Lerums lekplatser, många kyrkogårdar samt på våra allmänna badplatser.

I jaktlagen, jaktförordningen och i lagen om tillsyn över hundar och katter, finns en del som berör hundar. Bland annat står det att hund under tiden den 1 mars till 20 augusti ska hållas under sådan tillsyn att den hindras från att löpa lös i marker där det finns vilt. Detta innebär inte automatiskt att hunden måste vara kopplad men den måste stå under sådan lydnad som om den vore kopplad.

Lerums vandringsleder passar utmärkt till längre promenader tillsammans med din hund. Se länk längst ner på sidan.

Underst finner du en länk till Lerums brukshundklubb.

Katt

Som kattägare har man skyldighet att känna till de förhållningsregler som gäller och ta ansvar för sin katt. Inom Lerums kommun finns inga generella regler för katter som husdjur.

Enligt rättspraxis ses det som acceptabelt att en katt får röra sig fritt utomhus såväl på ägarens som på andras fastigheter. Kattägaren är dock skyldig att bevaka olägenheter som kan uppkomma och vidta åtgärder vid behov. Du har rätt att freda din uteplats men inte genom att skada katten. 

Bostadsrättsföreningar, fastighetsägare och samfällighetsföreningar kan ha sina egna regler för katt som husdjur. Hör med dina grannar.