Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Hund och katt

Detta gäller dig som har hund eller katt På den här sidan finns lite råd och tips om vad du behöver tänka på och vilket ansvar du har som ägare.

Som alla hund och kattägare vet öppnar sig ägarskapet även till stora möjligheter till rekreation, sällskap och motion. 

Hund

Vilka regler som gäller för hundhållning varierar från kommun till kommun. I Lerums kommun finns inget allmänt koppeltvång. Rent generellt får en hund aldrig, även om inte koppeltvång föreligger, springa lös okontrollerat.

Hundförbud gäller på Lerums lekplatser, många kyrkogårdar samt på våra allmänna badplatser.

I jaktlagen, jaktförordningen och i lagen om tillsyn över hundar och katter, finns en del som berör hundar. Bland annat står det att hund under tiden den 1 mars till 20 augusti ska hållas under sådan tillsyn att den hindras från att löpa lös i marker där det finns vilt. Detta innebär inte automatiskt att hunden måste vara kopplad men den måste stå under sådan lydnad som om den vore kopplad.

Lerums vandringsleder passar utmärkt till längre promenader tillsammans med din hund. Se länk längst ner på sidan.

Underst finner du en länk till Lerums brukshundklubb.

Katt

Som kattägare har man skyldighet att känna till de förhållningsregler som gäller och ta ansvar för sin katt. Inom Lerums kommun finns inga generella regler för katter som husdjur.

Enligt rättspraxis ses det som acceptabelt att en katt får röra sig fritt utomhus såväl på ägarens som på andras fastigheter. Kattägaren är dock skyldig att bevaka olägenheter som kan uppkomma och vidta åtgärder vid behov. Du har rätt att freda din uteplats men inte genom att skada katten. 

Bostadsrättsföreningar, fastighetsägare och samfällighetsföreningar kan ha sina egna regler för katt som husdjur. Hör med dina grannar.

Störningar från katter

Risken för störningar från katter ökar i tätbebyggda områden där många har katt.

Som kattägare bör du tänka på följande 

 • Katter kan använda både avföring och urin för att markera revir. Avföring utomhus som inte täcks över är en revirmarkering. Behovet av revirmarkering försvinner till stor del om katten kastreras. Genom att kastrera din katt kan du minska störningsrisken.
 • Katter bajsar vanligen en gång per dag och kissar ungefär tre gånger. Om du vet på ett ungefär när din katt bajsar kan du försöka hålla katten inomhus då.
 • Katter vill ha rena kattlådor och de föredrar ofta en finkornig mjuk sand som bildar klumpar. Genom att katten har en ren kattlåda hemma minskar risken att katten går till sandlådor eller trädgårdar i grannskapet för att uträtta sina behov. Kattlådan ska hållas ren!
 • Det ska vara trevligt för katten att gå på kattlådan
  hemma. Inomhus bör det finnas en kattlåda per katt plus
  en extra kattlåda, en katt blir två kattlådor, tre katter blir
  fyra kattlådor.
 • Ställ ut kattlådor, exempelvis en kattlåda på altanen
  under tak eller en kattlåda med huv.

Du som störs av en katt

Du har rätt att freda din bostad och uteplats, trädgård men inte genom att skada katten. Nedan följer några exempel på saker som du kan testa

 • Spruta vatten på katten.
 • Lägg ut citronskal eller citronsyra. Det sägs att katter inte gillar doften och skyr dessa rabatter. Även apelsinskal kan fungera. Får upprepas efter regn.
 • Låt vitlöksklyftor gro i kylen och plantera därefter ut dem mellan dina växter. Katter gillar inte doften. Ett annat vitlökstips är att krossa klyftor i vatten och spraya med en blomspruta på platser där katterna brukar vara.
 • Täck jorden med barkmull så att katten får svårt att gräva.
 • Plantera lavendel och rosmarin i dina rabatter. Även dessa dofter sägs avskräcka.
 • Placera ut kaffesump eller pepparkorn där du vet att katterna uträttat sina behov. Det sägs avskräcka katten från att använda platsen som toalett igen.
 • Krossa malkulor och sprid ut i rabatterna.
 • Bygg ett staket, till exempel av grenar, runt det populära toalettstället, som gör det svårt för katten att ta sig dit.
 • Det finns elektroniska skrämmor av olika slag som inte skadar djuren.