Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Kemikalier och miljögifter

Idag används ett stort antal kemiska produkter i Sverige. Omkring 11 000 olika ämnen används i dessa, varav cirka 9 000 är tillgängliga för konsumenter.

Som privatperson kan man göra aktiva val och välja miljövänliga alternativ. Det är också viktigt att använda produkter sorteras, att farligt avfall lämnas till återvinningscentralen Hultet och så vidare. 


Kemikalieinspektionen

Den centrala tillsynsmyndigheten på kemikalieområdet är Kemikalieinspektionen. På deras hemsida kan du hitta mycket information om kemiska produkter och ämnen, samt vilka regler som gäller. Se länk nederst på sidan under rubriken Mer information.
 
Vid import, försäljning, användning eller hantering av kemikalier på annat sätt  är det viktigt att ha tillräcklig kunskap. Den som på något sätt kommer i kontakt med kemikalier måste visa aktsamhet och försiktighet så att människor eller miljö inte skadas.

PRIO-databasen kan användas för att hitta och byta ut farliga ämnen i varor och  kemiska produkter, se länk till PRIO nedan under rubriken Mer information.