Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Båtbottenfärger

Båtbottenfärger, som marknadsförs som medel mot påväxt, läcker gift för att till exempel alger eller musslor inte ska kunna sätta sig fast på en båtbotten.

I insjöar får inte sådana färger användas längre. På västkusten är påväxtproblemen större och därför får vissa färger användas.

Använd inte gamla färger

På nyare färgburkar ska det finnas information om i vilka områden färgen får användas. Använd inte gamla färger utan att kontrollera om färgen fortfarande får användas.
Listor på godkända och förbjudna produkter hittar du på Kemikalieinspektionens hemsida, se länk nedan.
OBS! Vilka färger som är tillåtna skiljer sig för fritidsbåtar och fartyg i yrkesmässig användning.

Det har stor betydelse

Bottenmålning av fritidsbåtar har stor betydelse för vattenmiljön eftersom de förtöjs nära kusten/stranden i grunda vikar, vilka är viktiga fortplantningsområden för många vattenlevande arter.
Länsstyrelsen har undersökt sediment i länets hamnar och hittat rester av giftiga båtbottenfärger till exempel Tributyltenn, i Säveån och Mjörn. Rapporten finns att beställa från Länsstyrelsen. 
Använd endast färger som är tillåtna i det vattendrag som båten ska användas i!

Det finns alternativ

För fritidsbåtar finns det i dag flera olika alternativ till de giftiga båtbottenfärgerna. Det finns beläggningar och färger som ger en yta som inte går att fästa på så lätt, t ex silikon, teflon, fibrer m.m. En del produkter kan kombineras med mekanisk rengöring. För rengöring finns flera metoder, bland annat båttvättar för både motor- och segelbåtar där båten tvättas i vattnet. Det finns också enklare upptagningsvagnar för tvätt på land. Att skrubba sin båt i vattnet är också en möjlighet.