Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Grilla säkert i sommar

Soliga dagar och ljumma kvällar - då är det dags för picknick vid stranden, party i trädgården eller bad nära betande djur. Här får du lite råd så att du inte drar på dig någon smitta.

Hemgrillad mat har orsakat matförgiftningar men följer man bara vissa enkla råd är risken för att man ska bli sjuk av maten mycket liten.

När du handlar

Se till att grillköttet, kycklingen eller fisken kommer hem till kylskåpet så snabbt som möjligt. Om det är varmt, eller om du inte ska direkt hem, ta med en kylbag med kylklampar i.

Om att tina kött

Om grillköttet eller kycklingen varit fryst är det viktigt att det tinas ordentligt. En dåligt tinad kyckling kan vid grillningen bli färdiggrillad på utsidan och halvrå på insidan. Då finns det risk att eventuella sjukdomsalstrande bakterier har överlevt och kan ställa till problem.

Upptining av fryst kött görs bäst i kylskåp. En kyckling eller en lite större köttbit tar ett dygn att tina. Man kan tina snabbare genom att sänka ned förpackningen i kallt vatten. Ytterligare ett sätt är att tina i mikrovågsugnen. Detta bör göras omedelbart innan man startar grillningen.

Marinering

Marinering före grillning förhöjer ofta smaken. Men i den använda marinaden kan det finnas bakterier från köttet. Pensla därför inte det färdiggrillade köttet med den använda marinaden och använd den heller inte till att göra sås på. Om du vill använda marinad i såsen kan du istället ta undan litet av den nygjorda marinaden innan du lägger i köttet.

Håll kallt

Om du ska ut på picknick och grilla

 • Packa köttet i en kylbag med kylklampar i.
 • Placera kylbagen i den svalaste delen av bilen eller båten.
 • Ställ den inte i direkt sol.
 • Öppna inte kylbagen flera gånger än nödvändigt.

Tvätta händerna

Kom ihåg att tvätta händerna innan du börjar laga mat. Tvätta också händerna direkt efter att du hanterat rått kött innan du fortsätter med andra råvaror.

Stek väl men bränn inte

Låt bränslet brinna en tid så att flammorna försvunnit och kolen är grå innan du börjar grilla. De skadliga ämnen finns framför allt i flammorna. Undvik att det droppar ner fett och bitar av maten, kött, fisk eller vegetabilier, som orsakar att det flammar upp. Hellre gyllenbrun mat än mörkbrun.
Se till att kyckling, hamburgare och rå korv till exempel salsiccia blir helt genomstekt. För kött i skivor eller bit räcker det att ytan blir ordentligt tillagad, eftersom bakterier sitter på ytan av köttet.
På grund av risken för parasiten toxoplasma bör gravida och personer med nedsatt immunförsvar äta gris, lamm och vilt genomstekt. Om man vill ha mer rosa kött kan köttet frysas i tre dygn först. Då dör eventuella parasiter. 

 • Använd inte samma fat och redskap till det färdiggrillade, som du använt till det råa.
 • Tänk också på att diska skärbräda och kniv som du använt till kyckling eller kött innan du använder dem till att skära sallad eller andra grönsaker som inte ska upphettas.
 • Använd hushållspapper, inte disktrasan, för att torka upp köttsaft. Smaka inte på rå köttfärs.

Grillgaller

Grillgaller av rostfritt stål, gjutjärn, porslinsemalj eller förnicklade fungerar bra när man grillar. Gallret ska vara tillräckligt tätt så att maten inte ramlar ner på glöden och orsakar att det flammar upp. Använd inte galler som smälter när man grillar, till exempel teflongaller. Teflon smälter vid ca 330 grader och den temperaturen är inte ovanlig vid grillning. Maten kan bli förorenad av materialet och det kan också bildas skadliga gaser.

Rester

Rester ska in i kylskåpet så snart som möjligt. Rester som varit ute i rumstemperatur mer än två timmar bör slängas.

 

Undvik att smittas av EHEC-bakterien i sommar

 • Man kan utsättas för bakterien som orsakar EHEC när man klappar djur och besöker beteshagar där idisslare gått och betat. Kom ihåg att tvätta händerna efter kontakt med djur!
 • Tänk på att inte bada där djuren går på strandbete eller betar nära vattnet.
 • Bevattning med vatten som innehåller bakterien kan föra bakterien vidare.
 • Grönsaker som vattnats med vatten som innehåller bakterien kan göra människor sjuka - skölj därför frukt och grönsaker noga!
 • Bakterien kan finnas på kött från nöt, får och get. Du undviker att bli sjuk genom att steka ytan på köttet ordentligt samt att alltid steka igenom hamburgare och andra livsmedel som är gjorda på malen färs.

Källor: Jordbruksverket och Livsmedelsverket.