Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Vad får man spola ner i avloppet?

Det enda som får spolas ner i avloppet är sådant som kommer från kroppen så som kiss och bajs samt toalettpapper, allt annat ska sorteras och slängas som avfall.

Vi i hushållen spolar ner mer skräp än industrin. I avloppet hamnar allt från bomullspinnar, tamponger och kondomer till mediciner, lacknafta och färgrester. För att inte tala om alla kemikalier från hygienprodukter, rengöringsmedel och kläder.

Skador på miljön

Tyvärr spolar hushållen och en del industrier ner skräp i avloppet. I avloppet hamnar allt från våtservetter, pappershanddukar, bomullspinnar, tamponger, kondomer, snus och cigaretter till mediciner, lacknafta och färgrester. För att inte tala om alla kemikalier från hygienprodukter, rengöringsmedel och kläder. Avloppet är inte till för detta skräp och reningsverket kan inte rena bort dessa föroreningar som hamnar i vattnet.

Skräpet kan fastna i pumparna som transporterar spillvattnet till reningsverket, vilket kan leda till att orenat vatten rinner ut i våra sjöar och vattendrag. Att ta bort allt skräp som fastnar i reningsverkets galler kostar hundratusentals kronor varje år. Mediciner innehåller ämnen som skadar livet i havet, medan färg och lacknafta dödar de nyttiga bakterierna som renar vattnet på reningsverket.

Spola därför bara ner sådant som kommer från kroppen så som kiss och bajs samt toalettpapper i toaletten.

Bara toalettpapper - inget hushållspapper

Det är lätt att tro att det går lika bra att spola ner hushållspapper, men här är pappersfibrerna helt annorlunda än i toalettpapper. Hushållspapper är gjort för att hålla ihop, medan toalettpapper istället ska falla sönder när det spolas ner. Det kan därför lätt bli stopp i avloppet om du spolar ner hushållspapper. 

Inget stekfett eller frityrolja i avloppet

Stekfett och frityrolja stelnar och kan bilda en propp i din ledning och orsaka avloppsstopp. Häll därför överblivet stekfett eller frityrolja i komposten eller lämna på återvinningscentralen. Torka sedan bort överblivet fett med hushållspapper, som slängs i komposten eller i soppåsen. Därefter kan pannan diskas.

Vad kan du göra?

Minska föroreningarna genom att:

  • Ställa en papperskorg på toaletten där du kan slänga pappershanddukar, våtservetter, bomullstussar, tops, kondomer, tamponger, cigaretter och snus. Dessa ska inte spolas ner i avloppet.
  • Ta rester av färg, lösningsmedel och kemikalier till återvinningscentralen eller lämna dem till "Farligt avfall-bilen", se länk under Mer information.
  • Lämna medicinrester till närmsta apotek.
  • Fråga i butiken om sport- eller allväderskläder innehåller miljö- och hälsofarliga ämnen.
  • Köp miljömärkta varor.
  • Ta reda på vad dina produkter innehåller och välj bort de som innehåller skadliga ämnen - om det inte finns miljömärkta alternativ.

På detta sätt kan vi tillsammans åstadkomma mindre klimatpåverkan, en giftfri miljö, renare sjöar och hav och i slutändan ett renare dricksvatten för oss alla!