Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Miljövänlig städning

Att städa miljövänligt tar inte mer tid och kostar inte mer än om du städar på vanligt vis. Skillnaden kan vara att du får mer plats i städskåpet, du sparar pengar och naturen och avloppsreningsverken behöver inte bryta ner så många miljöfarliga ämnen.

Det räcker egentligen med diskmedel, såpa, ättiksprit, koncentrerad citronsaft, tvålull och T-röd för att kunna hålla det rent och fräscht i ditt hem.

Allmän rengöring

För allmän rengöring, använd lite såpa och varmvatten i en sprayflaska/ blomsterspruta. De blanka ytorna kan göras rent med salt, vinäger och vatten (om de inte är målade).

Avlopp

Först rensar du för hand med diskborste eller en vaskrensare med sugpropp. Spola sedan med kokande vatten, blandat med 1/4 kopp bakpulver och 50 milliliter vinäger eller 1 kopp salt och 1 kopp bikarbonat och häll i avloppet.

Räcker inte den vanliga rengöringen för att få bort stoppet kan du prova en vaskrensare av gummi. Tejpa igen översvämningshålet i tvättstället eller diskhon och tryck fast vaskrensaren över avloppshålet. Fyll sedan tvättstället eller diskhon till hälften med vatten och pumpa upp och ned för att se om proppen lossnar av sugkraften. Om sugproppen inte fastnar ordentligt, släpp in lite vatten under den.

Desinfektion

Använd ättiksprit, 12 procent.

Disk

Dosera maskindiskmedel efter mjukt vatten som vi har i Lerum. Undvik att använda sköljmedel. Vid handdisk, dosera diskmedlet varsamt och diska inte stora mängder disk under rinnande vatten.

Diskbänk

Fläckar på diskbänken kan tas bort med citronsyra på en svamp eller använd diskmedel.

Duschkabin

Rengör med såpa. För tvålrester, använd citronsyra eller ättika.

Fönster och speglar

Ett par droppar diskmedel räcker, ättiksprit/T-röd i en halv hink med ljummet vatten.

Golv, kakel och snickerier

Såpa används vid klinker-, sten-, trä- och plast/laminatgolv. Använd diskmedel på linoleummatta. Blanda såpa/diskmedel i varmt vatten, använd citron- eller vinsyra på en svamp till fläckar. Svarta fläckar från gummisulor suddas bort med radergummi.

Handfat och badkar

Använd diskmedel eller såpa till vanlig rengöring. Använd citronsyra på en svamp för kalkavlagringar och för rostfläckar vinsyra på en svamp.

Kaffebryggare

För avkalkning, blanda 2 deciliter av 12 procent ättiksprit i 2 deciliter vatten. Låt cirka hälften av blandningen köra i genom bryggaren och stäng sedan av. Låt vattnet stå i 10 minuter och fortsätt sedan köra resten av blandningen. Skölj bryggaren genom att köra rent med 2-3 kannor vatten.

Kakel

Använd mjuk skrubbsvamp med såpa för att ta bort fettstänk. För tvålrester använd svamp med citron- eller vinsyra.

Kastruller

Mjuk skrubbsvamp med såpa eller tvålull till vidbrända kastruller.

Koppar

Putsa med en trasa eller svamp med vinäger, citronsaft, vin- eller citronsyra.

Kyl och frys

Rengörs med diskmedel och ljummet vatten och om det är mycket smuts invändigt, kan du blanda bikarbonat i vattnet.

Mikrovågsugn

Använd såpa eller diskmedel i varmt eller ljummet vatten.

Mässing

Putsa mässingen med citronsaft eller citronsyra. Du kan även putsa med ättika blandat med diskmedel.

Möbelpolish

Blanda en polityr av 1 del citronsaft och 2 delar olivolja eller 1 del matolja och 2 delar rödvin. Gnid blandningen med ett skinn och en bit mjukt linnetyg, annars så kan du använda bivax att bona med.

Propplösning

De medel som säljs i affären är starkt frätande. Gör i stället rent vattenlåset regelbundet och vid stopp, rensa och spola med hett vatten. Se rubriken Avlopp ovan. 

Silver

Lägg silvret i en bunke med hett vatten, lite hushållssoda och en bit folie eller ett gammalt aluminiumlock i ett par minuter, skölj sedan av.

Spisfläkt

Blanda såpa eller diskmedel i varmt vatten och lägg filtret i blöt (inte kolfilter). Om din fläkt är av borstat stål, droppa några droppar av T-röd på en lätt fuktad trasa och torka rent.

Spisplattor och spishäll

Rengörs med diskmedel eller såpa. Till svåra fläckar använder du mjuk skrubbsvamp eller tvålull.

Toalett

Använd diskmedel eller såpa i ljummet vatten. Vid desinficering av toalettstolen, häll 2 matskedar 12 procentig ättiksprit eller 2 matskedar vinsyra i holken. Låt stå ett par minuter, borsta sedan rent och spola.

Tvätt

Kör tvättmaskinen full och undvik de tvättmedel som innehåller zeolit, EDTA och LAS. Använd gärna pulvertvättmedel eftersom flytande tvättmedel innehåller konserveringsmedel. Tillsätt separat blekmedel (väteperoxid eller perkarbonat) till vittvätt och hårt smutsad tvätt, undvik klor.

Luktar din tvättmaskin? Lämna alltid luckan öppen efter tvätt och kör ibland maskinen på högre temperaturer.

Ugn

Stryk ut såpa och värm ugnen till 100 grader. När såpan börjar bubbla, stäng av värmen och låt svalna, torka rent. Om smutsen sitter hårt, använd en mjuk skrubbsvamp eller tvålull.