Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Tips för att spara vatten

Vi använder oss av rejält stora mängder vatten i vår dagliga förbrukning. Det är inte hållbart i längden. Vi behöver hjälpas åt att spara på vattnet. Varje droppe räknas.

Gråbo vattenverk går på maximal kapacitet. Det är också hårt tryck på Lerums vattenverk som producerar vatten till Lerum och Floda. Norsesund får sitt vatten ifrån Alingsås kommun.

Vatten är en naturresurs som vi tillsammans behöver hantera varsamt. Det går åt mycket energi för att rena och producera dricksvatten. För att leva mer hållbart är det viktigt att inte slösa på vatten. Det finns många sätt att minska förbrukningen. 

Tips för att spara vatten

Diska och tvätta med fulla maskiner

Undvik att diska för hand och att skölja disken under rinnande kran. Vid en disk under rinnande vatten som pågår i tre minuter förbrukas 18 liter vatten.

Ha en kanna vatten i kylen istället för att spola för att få det kallt

Spolar du en stund för att få kallt vatten att dricka? Ha en kanna vatten i kylen istället så undviker du att spola länge varje gång du vill ha ett glas kallt vatten.

Stäng av vattnet medan du borstar tänderna och rakar dig

Stänger du av kranen under de tre minuterna du borstar sparas 18 liter vatten. Borstar du tänderna två gånger om dagen och stänger av vattnet sparar du 36 liter varje dag.

Duscha kortare

Om du minskar duschtiden med fem minuter kan du spara 60 liter. En familj som duschar 20 minuter om dagen med ett gammalt duschmunstycke gör av med 12 liter per minut. Med ett snålspolande duschmunstycke minskar förbrukningen till 7 liter per minut, vilket också minskar kostnaden per år för varje hushåll.

Undvik att bada badkar

Det går åt cirka 200 liter för att fylla ett badkar. Det är mer än vad de flesta i Sverige använder per dygn. Ta en snabb dusch istället.

Laga läckor

Byt ut packningar i droppande kranar och läckande toalettstolar. En droppande kran kan förbruka cirka 40 liter vatten per dygn. En strilande kran kan förbruka ungefär 800 liter per dygn. En toalett som smårinner kan betyda ett slöseri på 1 900 liter per dygn.

Trädgårdstips

Vattna med vattenkanna

En vattenslang kan förbruka så mycket som 1000 liter per timme. Om du behöver vattna med dricksvatten är det bättre att använda vattenkanna. Du kan dessutom minska avdunstningen och spara vatten genom att täcka jorden med bark, kompost eller hö.

Undvik också att vattna mitt på dagen när det är som varmast. Värmen får vattnet att snabbt avdunsta innan det hunnit tränga ner i jorden. Vattna istället på morgonen eller på kvällen.

Samla regnvatten i en tunna

Om du bor i hus kan du ställa en tunna under takrännan. Du kan använda det uppsamlade vattnet till att vattna dina trädgårdsväxter, putsa fönster eller annat. Då kan du också glädja dig över att vattnet inte kostat dig någonting.

Plantera inte under sommartid

Tänk på att inte lägga nya gräsmattor eller plantera nya häckar under sommartid. Det kräver mycket bevattning och är bättre att göra från september och fram till april.

Låt gräsmattan vara

Gräsmattan klarar av en långvarig torka. Tänk på att det kan gå åt så mycket som 150–350 liter om du har vattenspridaren eller vattenslangen igång i 20 minuter.

(Tipstack till Sydvatten)