Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Lokalhistoria

Bebyggelsen längs med Säveån är gammal och hade länge en tydlig landsortsprägel. I samband med att järnvägen drogs fram genom Lerums och Skallsjö socken 1855-1857, utvecklades stationssamhällen, som har utvecklats till tätorterna Lerum, Stenkullen och Floda.

Flera industrier utvecklades under 1800-talet, mycket på grund av det gynnsamma läget med kommunikationer längs med Säveån och senare via järnvägen. Inom kommunen finns också flera industriminnen, som Tollereds Öfvre Kraftstation och Hillefors grynkvarn.

Lokalhistoriska arkiv

I kommunarkivet förvaras också arkiv från:

  • föreningsarkiv
  • släktarkiv
  • gårdsarkiv
  • privatarkiv
  • företagsarkiv

Det finns också en stor lokalhistoriskt samling med bland annat foton och pressklipp.

Besök oss och vår forskarsal

Lerums kommun har en lokalhistorisk forskarsal som håller öppet på tisdagar 09.00-12.00, men håller stängt under sommarsemestrar och jul- och nyårshelger. Forskarsalen håller också extraöppet efter överenskommelse med kommunarkivarien. För mer information, kontakta kommunarkivarien via kommunens kundcenter KomIn.

Släktforskning

Bland handlingarna i kommunarkivet finns information om de som bott och verkat i kommunen. Källorna omfattar bland annat skolhandlingar och kommunala beslut.

På biblioteket finns det möjlighet att släktforska med hjälp av databaser och litteratur i ämnet. Klicka här för att komma till bibliotekets sida om släktforskning.