Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

E-tjänster och blanketter

Blanketter och e-tjänster finns samlade på en gemensam sida. Du hittar den via knappen på den här sidan eller via menyn: "e-tjänster och blanketter". För att använda Lerums kommuns e-tjänster behöver du ibland e-legitimation. Läs mer på den här sidan om hur det fungerar.

Har du frågor om kommunens e-tjänster kontaktar du kundcenter KomIn.

E-legitimation

Med hjälp av e-legitimation kan du använda dig av kommunens e-tjänster. Du använder dig av samma e-legitimation som du använder till andra myndigheter och den är gratis att använda om du är bankkund.

Läs mer nedan om vanliga frågor och svar om e-legitimation.

Vad är en e-legitimation?

E-legitimation fungerar som ditt körkort eller ID-kort för att kunna legitimera dig. Via Internet kan du använda dig av e-legitimation exempelvis vid kontakter med olika myndigheter. E-legitimation kommer i vissa fall att krävas för att kunna hämta information från Lerums kommun via www.lerum.se.

Vad kan jag göra med min e-legitimation?

Via Internet kan du använda dig av e-legitimation exempelvis vid kontakter med olika myndigheter som till exempel Lerums kommun, Skatteverket och Försäkringskassan. I dagsläget erbjuder Lerums kommun inloggning via BankID, Freja eID, Nordea samt Telia.

Vad är ett BankID?

BankID är en typ av e-legitimation. E-identifikationen har nämligen olika namn beroende på vem som ger ut e-legitimationen. De flesta av Sveriges större banker har enats om en gemensam typ av e-identifikation som de kallar BankID.

Var skaffar man BankID?

Bank-Id kan du skaffa via din egen bank. Förutsättning är att du har ett svenskt personnummer och att banken ingår i samarbetet kring BankID. Åldersgräns för BankID varierar beroende på om du vill ha BankID på fil eller på ett kort. Läs mera på din banks hemsida.

Vad är ett Mobilt BankID?

Mobilt BankID sparas i din mobiltelefon eller surfplatta. Det gör bland annat att du kan använda din mobila enhet som en fristående “säkerhetsdosa” när du behöver legitimera dig på internet, även om du surfar på en dator. När du ska komma igång med Mobilt BankID för första gången ska du gå via din internetbank.

Vad är Freja eID?

Freja eID är en ny form av e-legitimation för dig som inte vill använda BankID. E-legitimationen är kostnadsfri och statligt godkänd. Freja eID går att använda för alla tjänster i kommunen där inloggning via mobilt BankID är möjligt.

Var skaffar man Freja eID?

Du kan registrera dig för Freja eID via deras webbplats frejaeid.com.

Registrera dig för Freja eID

Problem med ditt Freja eID?

Har du problem med ditt Freja eID kan du kontakta deras supportteam. De är tillgängliga vardagar mellan 8-22. Du når dem på telefon +46 8-38 88 58 eller via e-post support@frejaeid.com.

Kan jag bara använda en enda dator när jag använder e-legitimation?

Du kan använda din e-legitimation på olika datorer om datorn uppfyller de tekniska krav som utfärdaren ställer. De tekniska kraven hittar du på din banks eller Telias webbplatser.

En e-legitimation på fil kan du spara på exempelvis ett USB-minne som du kan koppla till valfri dator. Tänk på att om din e-legitimation kräver en säkerhetsprogramvara (det gör Nordeas och Telias e-legitimationer) måste den programvaran vara installerad på den dator du tänker använda.

Använder du e-legitimation på kort kan du koppla din kortläsare till valfri dator. Även här gäller att aktuell säkerhetsprogramvara måste vara installerad på den dator du tänker använda.

Jag har glömt lösenordet till min e-legitimation, vad ska jag göra nu?

Du måste hämta ut en ny e-legitimation hos din bank. Det är bara du som vet vad du har för lösenord och ingen annan kan ändra lösenordet eller nollställa det. Om du har din e-legitimation på ett smart kort som levererades med en PUK-kod så kan du dock återställa kortets PIN-kod med PUK-koden.

Vad kostar det att skaffa en e-legitimation?

Om du är bankkund så hämtar ut en e-legitimation genom din bank gratis.

Varför kan jag som är vårdnadshavare inte logga in via e-leg?

Fungerar din E-legitimation eller behöver du installera eller uppdatera säkerhetsprogramvaran? Börja med att kontrollera att du installerat e-legitimationen och att du använder en webbläsare, en säkerhetsprogramvara eller ett operativsystem som din utgivare (BankID, Freja eID, Nordea eller Telia) stöder. Det gör du genom att testa din e-legitimation hos respektive utgivare.

Om du inte lyckas genomföra testet eller om det visar sig att något är fel, ska du kontakta din banks support. Du kan testa din e-legitimation via länkarna nedan.

Om din e-legitimation fungerar på testsidan, så är det antagligen fel på själva e-tjänsten som du försöker använda.

Kontakta ansvarig personal på ditt barns förskola eller skola.

Frågor?

Om du har problem med installationen eller användningen av din e-legitimation kontaktar du den bank som har utfärdat e-legitimationen.

Mera information?

Se länkar nedan.