Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Förebyggande metoder

Lerums kommun använder sig i första hand av evidensbaserade och väl beprövade metoder inom det brotts- och drogförebyggande området.

Effekt (Tidigare ÖPP - Örebro Preventionsprogram)

Det finns risker med en tidig alkoholdebut och det är viktigt med tydlig gränssättning kring alkohol. Det är föräldrars attityder till alkohol som betyder allra mest för ungdomars beteende. Effekt är en evidensbaserad metod som vänder sig till föräldrar med syfte att förebygga en tidig alkoholdebut, berusningdrickande och andra normbrott bland ungdomar.

Programmet hette tidigare ÖPP - Örebro preventionsprogram. På ordinarie föräldramöten får föräldrarna ta del av forskning om ungdomar och alkohol och får möjlighet att diskutera hur de som föräldrar gemensamt kan hjälpa sina ungdomar att avstå från alkohol under tonårstiden. 

De kommunala 6-9 skolorna, F-9, och Lerumsgymnasiet kan välja att använda sig av metoden. De kan också välja att lägga upp ett eget lokalt arbete som bygger på de verksamma faktorerna i Effektmetoden. För mer information om Effekt följ länk nedan under Mer information. 

Ansvarsfull alkoholservering på restauranger

Lerum arbetar med att minska våld och skador på och i anslutning till restauranger. I detta arbete använder sig kommunen av metoden Ansvarsfull alkoholservering som fokuserar på att förhindra servering av alkohol till berusade och unga under 18 år. Metoden har tre grundpelare:

  • Samverkan mellan myndigheter och bransch.
  • Utbildning av restaurang- och vaktpersonal.
  • Förstärkt tillsyn.

Metoden: Visa legitimation

Folköl och tobak får inte säljas till personer under 18 år. Men det kan ofta vara svårt att bedöma ungdomars ålder. VisaLeg-modellen är en metod som ska stödja såväl handlare som kommuner i att upprätthålla åldersgränsen för försäljning av folköl och tobak.

Grunden för modellen är att det finns en bindande överenskommelse mellan kommunen och butiken att butiken vid försäljning av tobak och folköl  ska begära legitimation på alla personer som ser ut att vara under 25 år. Detta för att vara säker på att ingen tobak säljs till någon som är under 18 år.

Mer information