Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Samverkan

För att nå framgång i det brotts- och drogförebyggande arbetet är samverkan viktigt. Samverkan sker både inom kommunens egen verksamhet och med andra aktörer.

Samverkansöverenskommelse mellan polis och kommun

Med målet att öka tryggheten och minska brottsligheten har Lerums kommun och Polismyndigheten i Västra Götaland, polisområde Älvsborg sedan 2010 arbetat utifrån samverkansöverenskommelser. Alkohol och andra droger bland ungdomar, trygghet samt brottslighet är prioriterade områden i avtalet tecknat 2012. Länk till avtalet hittar du under Ladda hem.

SSPF - Samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och fritid kring barn och ungdomar i riskzon

SSPF är ett fast forum för informationsutbyte mellan socialtjänst, skola, polis, fält- och fritidsverksamhet. I de situationer där det bedöms värdefullt kan ytterligare aktörer kopplas in. Fokus för informationsutbytet är barn och ungdomar i riskzon. Syftet är att uppnå samverkan och snabbhet i agerandet. Insatser kan göras på grupp-, trend- och individnivå. Länk till mer information om SSPF hittar du under Ladda hem.

Antidopningssamarbetet 100% ren hårdträning

100% ren hårdträning är ett dopningsförebyggande samarbete mellan Lerums kommun, flertalet träningsanläggningar samt Polisen. Samarbetet syftar till att minska användningen och tillgången av dopning på träningsanläggningar samt i samhället i stort. Det dopningsförebyggande samarbetet i Lerum är en del av det nationella dopningsförebyggande nätverket PRODIS. För mer information om PRODIS och Lerums lokala samarbete klicka här.

Deltagande träningsanläggningar jobbar aktivt för att säkerställa en dopningsfri träningsmiljö. Deltagande anläggningar är:

  • Actic
  • Friskis&Svettis Lerum
  • Endorfin
  • Life Health and Fitness i Lerum
  • Portens gym Floda

Grannsamverkan

Grannars samverkan och samarbete med lokal polis är en metod att minska det som kallas vardagsbrottslighet. Till exempel inbrott i bostäder, bilar, förråd och andra utrymmen liksom skadegörelse. Grannsamverkan har också betydelse för tryggheten i området. Att veta att man har grannar som bryr sig ökar känslan av trygghet.

Metoden är enkel. Genom nyfikenhet och engagemang kan grannar tillsammans bryta igenom den anonymitet som inbrott, stölder och skadegörelse sker i skydd av. Mångas vaksamhet blir ett effektivt skydd och ett larmsystem, som reagerar på det okända - det som kan vara brott eller förberedelse till brott.

Grannsamverkan är ett sätt att lära sig mer, att bli mer medveten om hur brottsligheten kan se ut och vad man kan göra för att förebygga den. Därför har polisen i Lerum samt Lerums kommun valt att samarbeta med Studieförbundet vuxenskolan och ha introduktionen till grannsamverkan i studiecirkelform. Studiecirkeln bygger på organisationen Samverkan mot brotts utbildningsmaterial. För mer information om grannsamverkan som koncept klicka här. Vid intresse att starta grannsamverkan i ditt bostadsområde kontakta Studieförbundet vuxenskolan på telefon 0302-158 158 eller på mail lerum@sv.se.

Grannsamverkan fungerar i såväl villa- och radhusområden som i områden med flerfamiljshus och i fritidshusområden.