Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Hjärtsäkert Lerum

På den här sidan får du reda på vad hjärtstopp innebär, vilka insatser som görs i Lerums kommun för att förebygga hjärtstopp och var det finns hjärtstartare i Lerums kommun.

Hjärtstopp innebär att hjärtat plötsligt slutar att pumpa blod. Hjärtstopp beror på ett problem i hjärtats elektriska system, vilket gör att hjärtat flimrar istället för att slå normalt. Bara efter några sekunder faller den drabbade ned medvetslös. Den enda behandling som kan hjälpa är hjärt- och lungräddning, HLR, och elstöt från en hjärtstartare.

Män drabbas i högre utsträckning av hjärtstopp än kvinnor. Det är vanligast att det sker i åldrarna 70-79 år. Den mest sannolika anledningen till hjärtstopp är hjärtsjukdom. Den allra vanligaste platsen där hjärtstopp sker är i hemmet därefter på gator och torg.

Flera aktörer är viktiga i arbetet med ett Hjärtsäkert Lerum. Insatser för ett Hjärtsäkert Lerum kan vara: bullerförebyggande åtgärder, insatser som stimulerar till fysisk aktivitet, utbildning i hjärt- och lungräddning, hjärtstartare i utryckningsfordon som till exempel räddningstjänsten, insatser för hjärtsjuka patienter och hjärtstartare på allmän plats.

På länkarna under Mer information kan du läsa om sjukvårdsrådgivningens information om hjärt- och lungräddning och om var det finns hjärtastartare i Lerums kommun.