För dig som vill arbeta som frivillig

Vill du arbeta som frivillig

Vill du engagera dig och har tid över? Ge dig själv en möjlighet att berika ditt liv och andras genom att bli frivillig i Lerums kommun. Du kan öppna nya dörrar, möta nya människor, få mer kunskap, eller förmedla de du redan har, och inte minst känna gemenskap och dela glädje.

Fotograf

Frivilliga insatser får oss att må bra

Personer som utför frivilligt arbete mår bättre. Det visar en studie från Statens folkhälsoinstitut. Resultatet visade att de som engagerade sig frivilligt i genomsnitt hade bättre hälsa än de som inte utförde frivilligt arbete. Skillnaden var särskilt stor när det gällde den psykiska hälsan.

Betydelsefulla kontakterUng tjejFoto av: Gunilla Norström

Du som är ungdom eller studerande kan som frivilligarbetare få erfarenhet och insyn i verksamheter som du är intresserad av att arbeta med i framtiden. För dig som står utanför arbetsmarknaden, är vardagsledig eller pensionär, kan ett frivilliguppdrag betyda sociala kontakter med andra människor.

Hur gör jag

Du klickar på "Bli frivilligarbetare" i menyn till vänster och fyller bland annat i uppgifter om vilka intresseområden du har. När du är klar skickas inloggningsuppgifter till dim e-postadress och du kan själv hålla koll på dina uppdrag, anmäla intresse för ett uppdrag och redigera dina uppgifter på: "Mina sidor - Frivilligslussen".

Uppdragsgivare som söker frivilliga kommer bara att se ditt namn och din korta personliga presentation, så ett tips är att du skriver kort och kärnfullt om dig själv.

Om du inte registrerat dig som frivillig och hittar ett aktuellt uppdrag i menyn till vänster, finns även möjligheten att göra en snabbanmälan. Då tar frivilligsamordnaren kontakt med dig och berättar mer.

Bra att veta

Principiellt är uppdragen frivilliga och därmed oavlönade. De ska fungera som ett komplement till offentlig och privat verksamhet och inte ersätta befintliga arbetsuppgifter. I bland förekommer dock volontäruppdrag där viss ersättning kan utgå. Här kan du också engagera dig frivilligt utan att binda dig till en förening.