”Här jobbar vi prestigelöst med högt till tak”

Fredrika Enström är socionom och jobbar sedan januari 2018 som utredare med barn och unga i Lerums kommun. Med ett intresse för juridik och lagstiftning kunde hon lika gärna valt en juristkarriär. Men, det mänskliga mötets dragningskraft lockade mer – så det blev socionom, med fördjupning i myndighetsutövning.

- Det ångrar jag verkligen inte. Vi har ett utmanande yrke med varierande arbetsuppgifter. Lagstiftningen är ett verktyg i vår vardag och en trygghet i att hantera våra uppgifter. Jag gillar att jobba systemteoretiskt med hela familjesystemet för att fånga upp barn i behov av stöd.

Du är ung och ännu inte så erfaren. Är det ett problem?

- Jag stöter på utmaningar dagligen. Men vi har en mycket bra struktur i arbetet, med bra arbetsledning och diskussionsmöten. Vi jobbar i team som lär av varandra. Det är prestigelöst och god arbetsgemenskap. Jag trivs gott.

Du pendlar till Lerum?

- Jag pendlar från Göteborg dagligen – det är bra förbindelser - 19 minuter med tåget. Jag är själv från en mindre ort från början och känner mig hemma utanför Göteborg. Det är lite enklare beslutsvägar och naturligtvis mindre organisation. Jag är väldigt nöjd med ledarskapet och Lerums kommun som arbetsgivare. I mitt regionala nätverk har Socialtjänsten i Lerums kommun gott rykte, till exempel inom Yrkesresan.