Det är schysst att inte langa

Publiceringsdatum : 2012-09-03

Under Livsrum 6-16 september genomför Lerums kommun för tredje året antilangningkampanjen "Jag är schysst". En kampanj som sätter fokus på och förhoppningvis minskar tobakslangning till minderåriga. I år riktas kampanjen främst till gymnasieelever och tobakshandlare.

Kampanjknapp för Jag är schysst - en kampanj mot langning.Varje dag börjar 50 ungdomar under 18 år att röka och ökar därmed risken för att drabbas av för tidig död, lungcancer, åderförkalkning, hjärtinfarkt och KOL. Det vanligaste sättet för ungdomar att få tag i tobak är via äldre syskon och kompisar som vill vara "schyssta".

Men är det schysst att hjälpa någon att få tag i produkter som riskerar att göra dem sjuka? Ta ställning, visa att du är schysst nog att säga nej. Genom att bära knappen "Jag är schysst" visar du att du tar avstånd från tobakslangning till minderåriga.

I år riktas kampanjen främst till gymnasieelever och tobakshandlare. Att den riktas till gymnasieelever beror på att lokala drogvaneundersökningar i årskurs nio och år två på gymnasiet visar att ungdomar främst får sin tobak från äldre kompisar och syskon.

Men självklart vill vi även att så många som möjligt ska stötta kampanjen genom att bära knappen "Jag är schysst!". Knappar och informationsbroschyrer finns att hämta på Kom In.

Har ni frågor om kampanjen är ni välkomna att höra av er till:

Gunilla Henningsson
Samordnare brotts- och drogförebyggande arbete
0302-52 16 79
e-post: gunilla.henningsson@lerum.se