Glöm inte att släcka ljuset

Publiceringsdatum : 2012-12-27

I december och januari sker fler bränder i hemmet jämfört med resten av året. Glöm inte att släcka ljusen eller stänga av spisen. Passa på att se över dina brandvarnare, så att batterierna verkligen fungerar.

Ett enkelt råd för att göra tillvaron tryggare och säkrare är att sätta upp en lapp - "Kom ihåg att släcka ljuset innan du går hemifrån" - på insidan av ytterdörren, som en extra påminnelse innan du lämnar hemmet.

Glömd spis vanlig brandorsak

Den vanligaste brandorsaken i hemmet är att man glömt stänga av spisen. Ha en brandvarnare med fungerande batteri. Den ger en chans att upptäcka branden i tid.

Julpapper och nyårsraketer

Om det börjar brinna är trappan kanske enda vägen ut. Därför är det viktigt att inte förvara julklappspapper och kartonger, som hindrar utrymning, i trappan eller i trapphuset.

Inte bara tomten behöver komma fram...

Utöver att komma fram på allmänna vägar har räddningstjänsten behov av att komma in i bostadsområden med sina fordon, för att genomföra räddningsinsatser. Det är fastighetsägaren som ansvarar för framkomligheten och att röja snö där det behövs.

Har du frågor kring brandsäkerhet – kontakta Räddningstjänsten 031-335 26 00. Eller gå in på deras webbplats www.rsgbg.se.