Nu är vi omdiplomerad Fairtrade City

Publiceringsdatum : 2012-06-15

Ett engagerat arbete, större utbud av rättvisemärkta produkter och en upphandlingspolicy som tydligt styr mot etisk offentlig upphandling gör att Lerums kommun har blivit omdiplomerad Fairtrade City.

Bland annat är drygt 70 procent av det kaffe och te som köps in Fairtrade-produkter. Henrik Bengtsson lämnar över diplom Lerum Fairtrade City till kommunalråd Anna-Lena Holberg.Henrik Bengtsson, projektledare för Fairtrade i Lerums kommun överlämnar diplom till kommunalråd Anna-Lena Holberg.Foto av: Åsa ThulinFairtrade City är en diplomering till kommuner som engagerar sig för etisk konsumtion.
- Att vi är Fairtradediplomerade är ett steg i vårt visionsarbete. Det är också en anständighetsfråga. Det är viktigt att fundera över vad vi konsumerar och att vi som kommun föregår med gott exempel, säger kommunalråd Anna-Lena Holberg.

För att få behålla diplomeringen krävs att kommunen kan visa att utbudet av etisk konsumtion ökar från år till år. Henrik Bengtsson är projektledare i Lerums kommun och arbetar bland annat med Fairtrade tillsammans med föreningar och företag i kommunen.
- Vi har deltagit i många olika aktiviteter för att sprida information om Fairtrade och att Lerums kommun är en Fairtrade City, säger han.

Lerums kommun blev Fairtrade City-diplomerade första gången 2009 och har blivit omdiplomerade varje år sedan dess.
- Vi är stolta. Det här är en jätteviktig fråga. Det är nödvändigt att fortsätta med detta om vi ska ha ett hållbart samhälle framöver, säger Anna-Lena Holberg.