Var rädd om varandra - langa inte!

Publiceringsdatum : 2012-10-24

Äldre syskon och kamrater är ofta de som förser minderåriga med alkohol. Alla ni som är över 18 år räknas som vuxna. De val du gör påverkar hela samhället. Nu ber vi dig om hjälp att hålla alkohol och tobak borta från de som inte har åldern inne. Var med och ta ansvar för att inte handla till de som faktiskt inget ska ha.

Lerums kommun tillsammans med Länsstyrelsen, Polisen, frivilligorgansiationer och ytterligare 37 av länets kommuner gör en gemensam satsning för att stoppa langning till minderåriga. Syftet med satsningen är att uppmana allmänheten att inte förse unga med alkohol och att tipsa polisen vid langning. Särskilt fokus riktas till unga vuxna och föräldrar. Satsningen pågår hela året, men med extra fokus kring riskhelger. Höstlovet är ett risktillfälle då ungdomar umgås, festar och dricker alkohol.

Tips till tonårsföräldrar

Du påverkar ditt barns drickande mer än du tror. Tonåringar bryr sig mycket om vad deras föräldrar säger, även om det inte alltid verkar så i stunden. Var tydlig – det har stor betydelse att ha en restriktiv inställning. Föräldrar som inte accepterar drickande före 18 år bidrar till att ungdomar börjar dricka vid senare ålder eller inte alls och att de dricker mindre. Bjud inte ditt barn på alkohol. Undersökningar visar att barn som blir bjudna på eller får alkohol av sina föräldrar dricker mer än de som inte får det.Visa omsorg och prata med ditt barn om alkohol. Tonåringar mår bra av att få höra att föräldrar bryr sig om och vill förhindra att olyckor händer. Prata ihop dig med andra. Sätt upp gemensamma regler kring fester, alkohol och tider för att förekomma argumentet "alla andra får". Barn uppskattar tydliga besked även om de inte alltid håller med.

Banner Tänk om

Affisch tipsa polisenSett någon som säljer alkohol till ungdomar? Tipsa polisen på tel 114 14.