Gräset är torrt – var försiktig med att elda

Publiceringsdatum : 2013-03-13

Var försiktig vid eldning ute. När vårsolen lyser blir fjolårsgräset snabbt torrt och brinner lätt. Väderprognosen visar på fortsatt torrt och kallt väder, vilket medför att det är hög risk för gräsbrand.

- Bränner du trädgårdsavfall finns det risk för brandspridning. Gnistor far lätt iväg och kan antända skogsmark eller torrt gräs, säger Svante Carlsson, insatschef på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Ska du elda i trädgården eller grilla i naturen, tänk efter före, så att du inte orsakar en brand. Har du tänt en eld har du också ansvar för att den blir släckt. Ha alltid uppsikt över elden.

Undvik att elda när det blåser, då spridningsrisken ökar med vinden. Tänk även på att din kommun kan ha regler för eldning av trädgårdsavfall.

Det är torrt i gräset. Du kan kontrollera om det råder eldningsförbud på grund av brandrisk genom att ringa telefonsvararen hos Räddningstjänsten Storgöteborg 031-335 29 80.

För mer information

Råd och anvisningar angående eldning, brandrisk, och eldningsförbud får du på Räddningstjänsten Storgöteborgs webbplats www.rsgbg.se