Nya grepp vid rekrytering av personal till äldreboende

Publiceringsdatum : 2013-11-05

Runt 150 intervjuer på fyra dagar. Lerums kommun provar nya grepp när närmare 35 personer ska anställas till nya äldreboendet Nya Lundbygården i Gråbo.

- Det är första gången vi gör så här vid rekrytering. På det här sättet hinner vi träffa många fler än om vi bara gör traditionella intervjuer, säger Heléne Stenberg, enhetschef, Sektor stöd och omsorg och en av två chefer för Nya Lundbygården.

För att kunna träffa så många sökande som möjligt, valdes en form av snabbintervjuer, efter en första gallring. De sökande träffar inte bara de två cheferna på Nya Lundbygården. De blir också intervjuade av anhöriga, representanter från olika pensionärsorganisationer och fackförbundet Kommunal. I missionskyrkan i Gråbo har representanterna satt sig vid fyra bord. De har tio minuter var tillsammans med de sökande.

- Det har varit mycket lugnare än jag trodde. Jag tänkte att det skulle bli köbildning och en massa sorl. Men det har fungerat hur bra som helst. Vi har spridit ut oss i lokalen och sätter en klocka så att vi håller tiderna, säger Jenny Bergsman, enhetschef, Sektor stöd och omsorg, och chef för Nya Lundbygården.

Efter ett antal intervjuer sätter sig representanterna tillsammans och gör en sammanställning. Efter snabbintervjuerna kommer sedan ett antal sökande att bli kallade till djupintervjuer.

- Vi märker att vi bedömer ganska lika i de allra flesta fall. Och det är helt fantastiskt att få våra olika synvinklar på de sökande, säger Heléne Stenberg.

- Det är spännande och det är väldigt bra att vi har fått tillfälle att vara med här. Vi tittar på de sökandes personlighet och deras syn på möjligheterna inom äldreomsorgen, hur man kan förändra och vad de kan tillföra, säger Bodil Ahlenius, representant från PRO, pensionärernas riksorganisation.

Till det nya äldreboendet, som är ett demensboende, söker kommunen en bredd av personer med olika bakgrund, personligheter och utbildningar. I grunden ska alla ha undersköterskeutbildning och en vilja att göra det bästa av varje dag för de boende.

- Vi vill skapa ett boende med meningsfulla aktiviteter. Vi försöker tänka utanför boxen och inte bara ha traditionella aktiviteter som fotvård och bingo. Vi vill ha olikheter och en bredd på personligheter, säger Jenny Bergsman.

Intresset för tjänsterna är stort. Över 300 ansökningar har kommit in och av dem har alltså 150 sökande kallats till snabbintervju.

Fakta:

• Nya Lundbygården öppnar för boende den 1 februari 2014.
  • De anställda börjar den 20 januari.
  • Här finns plats för 32 boende i första etappen.
  • Under 2015 tillkommer ytterligare 24 platser.
  • Byggnaden byggs med målet att nå miljöklass guld.