Röda Korset och Knavraåsens Bigård prisas för sitt miljöarbete

Publiceringsdatum : 2013-06-07

Lerumskretsen av Svenska Röda Korset får årets miljöstipendium och Knavraåsens Bigård är årets miljöföretag.

Lerums kommun delar årligen ut miljöpris för idellea miljöalternativ och utser årets miljöföretag. Här är motiveringen till miljöstipendiet 2013 och till årets miljöföretag.

Miljöstipendiet 2013

Lerumskretsen av Svenska Röda Korset

För sin trägna miljöinsats att främja återanvändning, dels genom försäljning av insamlade kläder och prylar, dels för återanvändning av icke säljbara kläder i nya produkter. En satsning i linje med kommunens Vision 2025 om att bli Sveriges ledande miljökommun.

Årets miljöföretag 2013

Knavraåsens Bigård

För sin miljöinsats att producera ekologisk och närproducerad honung och sälja denna KRAV-märkta honung till lokala livsmedelsaffärer. En satsning i linje med kommunens Vision 2025 om att bli Sveriges ledande miljökommun.

Prisutdelning

Prisutdelningen sker under firandet av Världsmiljödagen den 5 juni på Nääs. Lerums miljöpris firar dessutom 25 år i år. Så årets miljöstipendiat och miljöföretag får också ta emot en unik Lerumsvas.

Sedan 1988 har Lerums kommun delat ut ett årligt miljöpris för ideella miljöinitiativ. 2008 delades för första gången utmärkelsen årets miljöföretag ut. Miljöstipendet, på 10 000 kronor kan delas ut till enskilda personer, föreningar eller andra sammanslutningar/grupper som antingen arbetar med natur- eller miljöförbättringar eller för en god miljö- och naturvård inom Lerums kommun.

Utifrån ovanstående riktlinjer, fast utan prissumma, delas också utmärkelsen Årets miljöföretag ut.