Hjärnsläpp till ungdomar

Publiceringsdatum : 2014-06-12

I dagarna får 3 000 ungdomar i Västra Götalands län varsin uppblåsbar hjärna i brevlådan. Några av dessa ungdomar bor här i kommunen. Utskicket är en del av kampanjen #hejdåalkoholskador som syftar till att få unga vuxna att sluta bjuda eller köpa ut alkohol till minderåriga syskon och kompisar.

Hjärnsläpp till 20-åringar ska ge minskad langning

Kampanj mot langning. illustration av en hand som håller i en människohjärnaTotalt har 9 000 20-åringar i Stockholms, Skåne och Västra Götalands län fått hemsänt en uppblåsbar hjärna inför stundande skolavslutningar. Bakom kampanjen står Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) och länsstyrelserna i Stockholms, Västra Götalands och Skåne län.

Föräldrar, äldre syskon och kompisar är den vanligaste källan till alkohol för minderåriga. Två tredjedelar av 16-åringarna som dricker alkohol skulle låta bli att skaffa alkohol om de inte fick tag på den från någon de känner. Äldre kamrater och syskon, men också föräldrar, har därför ett stort ansvar.

Tanken med kampanjen är att uppmana mottagarna att visa att de har en hjärna och att de ska tänka på att vara rädda om sina yngre syskon och kamrater. Att bjuda eller köpa ut till minderåriga kan innebära stora risker och är dessutom olagligt. Den som dricker i unga år löper till exempel större risk att drabbas av alkoholskador. Hjärnan utvecklas fram till 25-årsåldern och skadorna blir större om du dricker som ung.

I samband med utskicket av hjärnor startar kampanjsajten http://hejdaalkoholskador.se/  Där kan besökarna bland annat dela bilder på sig själva och sina uppblåsbara hjärnor samt vinna biljetter till festivalen Way Out West i Göteborg.