Tappar på grund av grön flagg

Publiceringsdatum : 2014-07-07

Lerums kommun hamnar i år på plats 38 när tidningen Miljöaktuellt rankar Sveriges kommuner efter deras miljöarbete. Lerums kommun är bäst i Sverige när det gäller förnybar energi i kommunens lokaler. Lerum är också ledande inom området avfallshantering med hög andel nöjda kunder och stor insamling. Även arbetet med Pilot Gråbo, att hela kommunen är miljödiplomerad och kommunens etiska och miljömässiga krav i upphandling ger Lerum många poäng. Årets placering är ändå ett tapp jämfört med förra årets femteplacering.

Lerums kommun på plats 38 i tidningen Miljöaktuellts rankning

- Anledningen till att vi tappar är inte att Lerum presterar sämre än tidigare, utan att fler kommuner presterar bättre än tidigare. För klimatet och miljön i stort är ju det positivt, att vi är fler som arbetar för en hållbar framtid, säger Johanna Wahlqvist, miljöcontroller i Lerums kommun.

Lerum tappar poäng bland annat för att kommunen saknar en strategi för hållbar IT med mätbara mål och saknar en klimatanpassningsplan som integrerats i kommunens risk- och sårbarhetsanalys. Kommunen missar också poäng inom området vindkraftsutbyggnad.

- Lerum förlorar många poäng i frågan om miljöcertifiering i skola och förskola. Trots att Lerum är en av de ledande kommunerna i landet när det gäller just detta, eftersom alla kommunens verksamheter är miljödiplomerade. Tidningen Miljöaktuellt har valt att bara räkna certifieringen Grön flagg, och därför får Lerum nära noll poäng i den här frågan. Vi har valt att miljöcertifiera på annat sätt, säger Johanna Wahlqvist.

 

Läs mer om kommunens miljödiplomering

Läs mer om arbetet med Vision 2025, att bli Sveriges ledande miljökommun

Läs mer om Miljöaktuellts rankning (sidan öppnas i nytt fönster)