Satsning på grannsamverkan i studiecirkelform

Publiceringsdatum : 2014-02-06

Grannars samverkan och samarbete med lokal polis är en metod att minska vardagsbrottslighet. Nu väljer Lerums kommun och polisen i Lerum att samarbeta med Studieförbundet vuxenskolan och ha introduktion till grannsamverkan i studiecirkelform.

Grannsamverkan är ett sätt att lära sig mer, att bli mer medveten om hur brottsligheten kan se ut och vad man kan göra för att förebygga den. Studiecirkeln bygger på organisationen Samverkan mot brotts utbildningsmaterial. Vid intresse att starta grannsamverkan i ditt bostadsområde kontakta Studieförbundet vuxenskolan på telefon 0302-158 58 eller på mail lerum@sv.se.

Grannsamverkan har också betydelse för tryggheten i området. Att veta att man har grannar som bryr sig ökar känslan av trygghet. Genom nyfikenhet och engagemang kan grannar tillsammans bryta igenom den anonymitet som inbrott, stölder och skadegörelse sker i skydd av. Mångas vaksamhet blir ett effektivt skydd och ett larmsystem, som reagerar på det okända - det som kan vara brott eller förberedelse till brott.

Grannsamverkan fungerar i såväl villa- och radhusområden som i områden med flerfamiljshus och i fritidshusområden.

Klicka här för att läsa mer om samverkan.