Säga nej är okej

Publiceringsdatum : 2014-10-22

Vid ledigheter som höstlov och halloween ökar risken att ungdomar ska dricka alkohol. Därför riktar många kommuner i länet extra strålkastarljus på frågan om tonåringar och alkohol för att skapa engagemang, inte minst hos föräldrar.

Om du som förälder säger tydligt nej till att ge din yngre tonåring alkohol, blir det lättare för äldre syskon och kompisar att göra detsamma. Just pojkvänner/flickvänner, kompisar och deras syskon är nämligen den vanligaste källan till alkohol för minderåriga.

Nollkoll

Nu närmar sig höstlovet och festligheter i form av halloween. Det är också ett av de tillfällen på året då ungdomar dricker alkohol, trots att de inte har åldern inne. En del som förser sina barn med alkohol gör det för att ha kontroll över vad barnet dricker. Tyvärr är det inte så enkelt. Föräldrar som förser sina barn med alkohol signalerar att det är okej att dricka trots att man inte är vuxen. För tonåringen som fått lite alkohol i kroppen blir det däremot lättare att dricka mer och svårare att säga nej om det bjuds. Barn som får alkohol av sina föräldrar dricker därför ofta mer.

Tre tips för tonårsföräldrar inför höstlov och halloween

  • Ge inte tonåringen alkohol. De flesta ungdomar avstår från att dricka om de inte får alkoholen från någon de känner.
  • Prata med din tonåring om höstlovsplanerna – det visar att du bryr dig.
  • Ta hjälp av varandra. Tillsammans med andra föräldrar kan du mycket lättare hålla koll på vad som händer under utekvällarna.