Stoppa langningen till unga

Publiceringsdatum : 2014-06-05

Så här i skolavslutningstider ökar risken att ungdomar ska dricka alkohol. För att öka chansen att våra ungdomar ska få en nykter skolavslutning utan problem riktar vi i Lerum extra strålkastarljus på frågan om tonåringar och alkohol.

Lerum och många andra kommuner i länet sätter frågan om tonåringar och alkohol under lupp, för att skapa engagemang inte minst hos föräldrar. Föräldrar som engagerar sig och sätter tydliga gränser har stora möjligheter att påverka sina barns alkoholdebut och alkoholkonsumtion. I vårt län tycker i princip alla tonårsföräldrar att det inte är okej att ge sina ungdomar alkohol. Och även om det förekommer, så får allt färre ungdomar alkohol av sina föräldrar. Du som är förälder – fortsätt stå upp för din åsikt. Det hjälper din tonåring att avstå från alkohol.

Många unga avstår alkohol om de inte får tag på den genom någon de känner

Enligt en telefonundersökning gjord av CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) bland 1000 svenska ungdomar uppger majoritet, 64 procent, av 16-åringarna att de skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte får tag på den genom någon de känner. Resultatet visar alltså att det spelar roll när föräldrar, kompisar och äldre syskon bestämmer sig för att inte köpa ut eller bjuda. Då låter en majoritet av de unga bli att skaffa alkohol.

Tänk om - langa inte

Har du koll?

Hur mycket vet du egentligen om ungdomar och alkohol? Gå in på http://www.tänkom.nu/ och testa dina kunskaper.

Fem tips för tonårsföräldrar

Det finns kanske lika många sätt att hantera frågan om alkohol som det finns föräldrar. Här har vi samlat fem tips till dig som är förälder. Ytterligare fakta och tips om ungdomar och alkohol finns på http://www.tänkom.nu/ samt på http://www.tonarsparloren.se/.

  1. Var tydlig med vad du tycker är okej eller inte i er familj. Barn som är väl medvetna om sina föräldrars inställning och förväntningar, lever lättare upp till dem. Ett bestämt förhållningssätt kring alkohol hjälper även äldre syskon att sätta gränser gentemot yngre, exempelvis att vägra köpa ut.
  2. Prata med andra föräldrar om vad som gäller kring fester, alkohol, tider m.m. Gemensamma regler är lättare att hålla, samtidigt som de gör argument som att "alla andra får" verkningslösa.
  3. Förklara vad du är rädd ska hända om ditt barn dricker alkohol. Som tonåring mår man bra att höra att ens föräldrar engagerar sig och bryr sig om.
  4. Stå på dig. Tonåringar förväntar sig att föräldrar sätter gränser kring alkohol. Den som lyckas övertala sin förälder att till exempel köpa ut, blir förstås nöjd för stunden men innerst inne misstrogen mot föräldern. Den förälder som både varnar och köper ut ger motstridiga signaler.
  5. Inse din stora betydelse. Tonåringar bryr sig mycket om vad deras föräldrar säger – även det inte verkar så i stunden.