Även Stenkulan till final för sin skolfrukost

Publiceringsdatum : 2020-02-18

Stenkulans skola i Lerum är finalist i Årets Frukostlyft Arla Guldko 2020. Därmed har kommunen två finalister i tävlingen då Ekeredsvägen förskola för en vecka sedan blev finalist i Bästa Matglädjeskola Arla Guldko 2020.

Efter att frukost infördes på Stenkulans skola säger pedagogerna att eleverna är piggare, mer energifulla och gladare. Eleverna går till och med upp tidigare för att hinna äta ”hotellfrukosten”. De uppskattar den mysiga och lugna miljön i skolrestaurangen, en plats som de känner är deras. Stenkulans skola i Lerum har nu gått till final i Årets Frukostlyft, ett nytt pris i tävlingen Arla Guldko. Vinnaren utses vid den stora finalgalan den 4 maj 2020 i Stockholm.

På Stenkulans skola går det cirka 500 elever. Frukosten är gratis för alla elever och för de lärare som äter pedagogisk frukost med barnen. På frukostarna är det cirka 135 elever som äter frukost tillsammans. Att tillaga frukost utöver allt annat arbete i köket är inte alls jobbigt, menar köksteamet på fyra personer.

- Vi tycker bara att det är roligt och då finns det all tid och kraft i världen. Och frukosten ger sådan effekt. Barnen går upp tidigare för att hinna äta frukost i skolan, de kommer i tid till första lektionen och har ork och energi för att lära. Stämningen under frukosten är lugn, det blir en fin start på dagen, säger Ida Lindgren, köksmästare på Stenkulans skola.

På frukostbuffén finns ljust och mörkt bröd, ofta hembakat och alla möjliga pålägg. Eleverna får lämna önskemål, så ibland görs egen tapenade, färskost och eget smör. Varannan dag är det grötfrukost med varierade sorter och då finns även fil som alternativ.

Stenkulans skola började med frukost till alla elever för cirka ett år sedan. Både pedagoger och föräldrar märkte snabbt skillnad. Barnen blev piggare, mer energifulla och gladare sedan de börjat äta frukost på skolan. Ida Lindgren var tidigare kock på Rösekullens förskola som var finalist i Arla Guldko 2018. Hon har tagit med sig sina erfarenheter och vill nu visa andra hur man med enkla medel kan göra stor skillnad.