Berghults förskola i P4

Publiceringsdatum : 2021-05-10

Den 23 april sjöng Berghults förskolas barn tillsammans med artisten Stefan Sundström en hyllning till ett fallet träd på Lilla Ön.

I Lerums kommuns vision om att vara Sveriges ledande miljökommun 2025 är små som stora handlingar viktiga. För oss som arbetar med utbildning handlar det om att märkvärdiggöra det vardagliga för att skapa relationer till natur och miljö för barn och unga.

Stefan SundströmI Floda förskolor är Tredje Rummet vår mötesplats för hållbar utveckling och den idé som knyter ihop oss med andra för att arbeta mot ett mer hållbart samhälle. I denna anda anordnades den 23 april en hyllning till ett fallet träd ute på Lilla Ön i Säveån utanför Garveriets uteservering i Floda.

Initiativet kom från Garveriet och Karolina Martinsson som hade engagerat artisten och författaren Stefan Sundström för en hyllningssång till trädet och även kontaktat Tredje Rummet i Floda för att få med barnen och arbetet med träden som gjorts i naturreservaten under pandemin.

Stefan Sundström var tillsammans med naturjounalisten Martin Emtenäs (känd från Mitt i naturen) på besök hos daglig verksamhet Villan i Floda för att samtala om bokashi och biokol. Strax före lunch stegade Sundström ut på Lilla Ön med sin gitarr under armen. Där mötte han barn från Berghults förskola och de spelade tillsammans en stund.

Barnen från Berghults förskola hade för ett år sedan haft ett långt projekt ute på Lilla Ön där de skapat relationer till träden och naturen. De hade också upplevt översvämningarna som gjorde det omöjligt för dem att komma ut på Lilla Ön och som påverkade träden. Detta var första gången barnen var tillbaka på platsen efter projektet och minnena kom som en strid ström! Barnen började genast leka med det fallna trädet och satt senare helt stilla i en rad uppe på det när Sundström sjöng sin sång ”Bara va´en del av nånting större”.

"Att bara va en del av nånting större
Att bara va en del av nånting helt
Att bara va en del av nånting större
Att bara va kan väl inte va nåt fel"

Efteråt läste Tredje Rummets ateljerista Linda en text om att ha träd som vänner. Texten har tidigare använts av Floda förskolor under arbetet i naturreservatet då barnen planterade ekollon för att skapa möjligheter för nya träd. Sveriges radio P4 Göteborg var där och direktsände det hela. En fin stund i hållbarhetens tecken mellan människor och natur. Lyssna på inslaget på Sveriges radio, sist i programmet 3:04:41

Här är länken till programmet.